Assad: ik heb fouten gemaakt, alle betrokkenen treft blaam

President Bashar al-Assad tijdens een interview met de Turkse zender Halk TV.
President Bashar al-Assad tijdens een interview met de Turkse zender Halk TV. Foto Reuters

De Syrische president Bashar al-Assad erkent fouten te hebben gemaakt, en stelt dat geen enkele partij die betrokken is bij de nu ruim twee jaar durende burgeroorlog in zijn land vrij is van schuld.

De president zegt dat in een interview dat morgen verschijnt in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Het blad heeft niet bekend gemaakt waar en op welke manier het interview werd afgenomen. Het weekblad heeft vandaag al wel enkele passages online gezet, zoals:

“Je kan niet zeggen: de ene partij heeft 100 procent de schuld en de andere nul. Er zijn grijstinten. We maken allemaal fouten. Zelfs een president maakt fouten.”

‘Mijn regime heeft niks met de gifgasaanval te maken’

Volgens Der Spiegel uitte Assad de bereidheid om verkiezingen uit te schrijven voor zijn termijn eindigt in augustus, maar dat hij nog niet heeft besloten of hij zich opnieuw verkiesbaar stelt als president: “Als ik de steun van het volk niet achter me heb, doe ik dat niet.”

Daarnaast ontkent hij elke betrokkenheid bij de gifgasaanval die in augustus plaatsvond, en honderden Syriërs het leven kostte en verwondde:

“Ik word door jou afgeschilderd als iemand die zijn eigen volk uitmoordt. [...] Het lijkt alsof het Westen al-Qaeda meer vertrouwt dan mijzelf. De Russen zijn de echte vriend van Syrië. Zij begrijpen wat er in Syrië aan de hand is.”

De president zegt verder niet te geloven in een diplomatieke oplossing voor het conflict: “Met de militanten? Nee. Volgens mijn definitie is een politieke oppositie niet bewapend”.