‘Aanval op Al Shabaab in Somalië door westerse troepen’

Troepen van de Afrikaanse Unie krijgen eerder deze maand een briefing in Somalië voordat ze op patrouille gaan naar gebied dat in handen is van Al Shabaab.
Troepen van de Afrikaanse Unie krijgen eerder deze maand een briefing in Somalië voordat ze op patrouille gaan naar gebied dat in handen is van Al Shabaab. Foto EPA / Jacob Willmer

Somalische militanten van Al Shabaab zijn vandaag aangevallen door westerse troepen, zo zeggen ze zelf meldt persbureau Reuters. Volgens de islamitische extremisten kwam bij het gevecht een rebel om het leven.

De westerse militairen zouden geland zijn op het strand van Barawe, 180 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu en de basis van Al Shabaab daar hebben aangevallen. Er ontstond een vuurgevecht met de militanten.

Het is onduidelijk of de operatie te maken heeft met de aanval op het winkelcentrum in Kenia een paar weken geleden door militanten van Al Shabaab waarbij 67 mensen om het leven kwamen. De speciale vertegenwoordiger voor Somalië Nicholas Kaye, riep destijds wel op om drie havens aan de Somalische kust aan te vallen, die Al Shabaab controleert. Volgens Kaye moeten de havens “hoog op de lijst staan van militaire doelen”.