Zonder paters was het nooit zover gekomen

Hij heeft ook veel goeds gedaan, zeggen kennissen over de oprichter van de Gay Krant.

‘Beroepshomo’, ‘de Stalin van Best’, ‘homopaus’. Henricus Cornelis Maria Krol – kortweg Henk – kreeg de afgelopen decennia veel bijnamen. Zelf vond hij ‘beroepshomo’ wel mooi. „Ik word er wel eens moe van het homo-uithangbord te zijn, maar ik moet toegeven dat ik die functie over mezelf heb afgeroepen”, zei hij in 2003 tegen deze krant.

In die tijd was Henk Krol nog hoofdredacteur van de Gay Krant, die hij in 1979 bij wijze van grap oprichtte. Uit een bericht in de Volkskrant vandaag, tot die krant gekomen via klokkenluiderswebsite Publeaks, bleek dat Krol (63) geen pensioenpremie voor zijn personeel betaalde. Daarop besloot Krol op te stappen als Kamerlid voor ouderenpartij 50Plus.

De laatste jaren was Krol politiek actief, maar hij werd vooral bekend als pleitbezorger van ‘de homozaak’. Samen met Jan-Wolter Wabeke, oud-hoofdofficier van het arrondissement Breda, pleitte hij in de jaren 90 voor de openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes. „En vergeet ook niet dat hij in de jaren tachtig als enige aandacht voor aids durfde te vragen”, zei COC-voorzitter Tanja Ineke vanochtend in een reactie op het nieuws over zijn vertrek. Dat Krol zijn medestrijders van toen financieel tekort heeft gedaan noemt Ineke „treurig”.

Henk Krol groeide op in Tilburg. Zijn moeders familie was vrijzinnig protestant, bij zijn vader stroomt zowel katholiek als joods bloed door de aderen. De ene tante ging naar de kerk, de andere naar de synagoge.

Na de lagere school belandde Krol op het internaat bij de paters augustijnen in Venlo. Daar ontdekte hij dat hij „anders” was. Niet alleen lag hij continu overhoop met de paters omdat hij hun waarheden in twijfel trok, ook werd hij als 17-jarige verliefd op een medeleerling. Toen het tweetal in bed werd betrapt, bleven de gevolgen niet uit. „Hansje en ik werden uit elkaar gerukt en aan een verhoor onderworpen”, vertelde hij in het gesprek met deze krant. „In mijn geheugen heb ik uren met mijn blote knieën op een kokosmat gelegen. Ik kreeg te horen dat ik ‘zondig’ was en ‘homofiel’. Dat ik kon verdwijnen. Het woord ‘homofiel’ heb ik later in de katholieke encyclopedie opgezocht.”

Deze ervaringen maakten Krol strijdbaar. Temeer daar zijn ouders voor honderd procent achter hem stonden. Zonder de paters augustijnen was er volgens Krol geen Gay Krant geweest. Het wakkerde een enorme scoringsdrift in hem aan.

Die scoringsdrift leverde Krol zowel vrienden als vijanden op. „Henk heeft veel goeds gedaan voor de homo-emancipatie, maar dat hij financieel niet zuiver op de graat is, is al langer bekend”, zegt een kennis van Krol, die anoniem wil blijven.

In zijn „kruistocht tegen onrechtvaardigheid”, zoals Krol het noemde, leken alle middelen geoorloofd. Zo werd hij vorig jaar veroordeeld tot een boete van 750 euro voor het hacken van een beveiligd medisch systeem. Krol deed dat naar eigen zeggen om aan te tonen dat medische dossiers ‘kinderlijk eenvoudig’ te bekijken zijn. De rechter twijfelde niet aan zijn goede bedoelingen. Maar Krol had meer moeite moeten doen het betreffende onderzoekscentrum op de hoogte te stellen. Daar had hij niet aan gedacht, zei Krol.