Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Defensie

Zo koop je online een wapen

Hoe moeilijk is het nu een wapen of vervalst identiteitsbewijs te kopen op internet? De vraag is nog steeds relevant, want website Silk Road is nu wel dicht, maar concurrenten Atlantis en Black Market Reloaded doen nog gewoon zaken. Laura Wismans, redacteur van nrc.next, probeerde het zelf.

Stap één: installeer de Tor-browser (kwartiertje werk). Het Tor-netwerk is een deel van het internet waarop je anoniem kunt surfen. Alle webadressen op het Tor-netwerk bestaan uit een willekeurig ogende serie karakters en eindigen op ‘.onion’. In de zoekmachine, die verrassend veel lijkt op Google, kun je zoeken op welk adres de Silk Road-site of de andere marktplaatsen zich bevinden. De Hidden Wiki – ziet eruit als Wikipedia – geeft ook veel adressen. Klik op de link, en voilà, je bent er.

Stap twee: schaf anonieme valuta aan. Voordat je iets kunt kopen, moet je bitcoins kopen. Download een zogenoemde wallet (een portemonnee waarin je de bitcoins bewaart) op www.bitcoin.org. De digitale munten kopen doe je het beste op Mt. Gox of Bitstamp. Al zijn de munten digitaal, je betaalt er met ‘echt’ geld van je normale bankrekening voor.

Stap drie: zoek je product. Op Silk Road of Black Market Reloaded maak je een gebruikersnaam aan en het winkelen kan beginnen. Je zoekt makkelijk door categorieën als ‘software’, ‘drugs’ en ‘weapons’. Alles is te koop: een AK-47, gestolen creditcardnummers, diensten van hackers die iemands reputatie op internet kapotmaken, huurmoordenaars en skim-apparatuur. Aanbieders prijzen hun waar aan alsof ze op Marktplaats zitten, met fotootjes en aanbevelingen.

Stap vier: leg contact met de verkoper. Dat gaat via een formuliertje, zoals je ook een e-mail stuurt naar een verkoper op eBay. Het overgrote merendeel mailt niet terug op vragen van een journalist, maar een paar doen het wel.

Silk Road is voor veel handelaren de belangrijkste plek om hun waar te verkopen, via hun eigen ‘.onion-sites’ krijgen ze veel minder klanten. Drugs vormen het grootste aanbod. Een handelaar mailt: „If you take the heart of the doped, you win.”

Een handelaar in valse identiteitskaarten laat weten dat zijn klanten vooral Mexicanen zijn. Een wapenhandelaar vertelt dat zaken doen op Silk Road vooral op basis van vertrouwen gaat. Een klant moet eerst een aanbetaling doen, voordat hij het wapen opstuurt. De pakketjes versturen de handelaren overigens gewoon via pakketbezorger FedEx.

De sites ogen bijzonder laagdrempelig, maar of kopen ook echt zo makkelijk is? De redactie heeft nog geen wapens ontvangen. Volgende keer dus maar proberen via Black Market Reloaded of Atlantis .