Wolkje in plaats van Vlinder

Aly van der Mark schreef een boekje dat ouders wil overtuigen hun kinderen authentieke Friese voornamen te geven.

Illustratie Rik van Schagen

Geef je pasgeboren zoon eens een authentieke Friese voornaam, zoals Rimpt of Redze, Hottum, Hikke of Gooi. Of noem je dochter Kingke, Wapke, of Madzen. Zo zorg je dat de namen niet uitsterven. Die oproep doet de Friese schrijfster en oud-journalist Aly van der Mark uit Hurdegaryp bij het verschijnen van haar boekje De lêste Hikke, over oude Friese voornamen. Ze hoopt dat het boek kersverse ouders op „originele en welluidende” naamideeën brengt.

Tien jaar lang verzamelde Van der Mark voornamen uit rouwadvertenties. Ze koos enkel namen die ze niet kende. Ook moesten ze minder dan vijftig keer voorkomen in Nederland.

Het boekje bevat, naast veel namen, ook verhalen over enkele naamdragers. Zo vond Oktjen Moed-Haven (1923-2008) het jammer dat ze altijd Ok werd genoemd. Heel blij was ze dat een van haar kleindochters ook Oktjen werd genoemd. Naentske Douwenga-Rienks (1910-2004) hield niet van haar voornaam. Haar kinderen plaagden haar ermee. Vernoemd worden wilde ze alleen als de roepnaam van haar kleinkind „Nynke” werd.

Van der Mark begrijpt dat sommige namen niet meer gewild zijn. „Ik denk aan Alofje, Bintsje, Beeuwkje of Bjefke. En tegenwoordig kun je je dochter ook haast niet meer Seike of Tiete noemen, terwijl dat in de jaren vijftig, zestig en zeventig nog heel gewoon was in Friesland. Maar er zijn er ook die nog heel leuk zijn, zoals Wolkje, dat is toch hetzelfde als Lente, Vlinder, Sterre of Zomer, dat je tegenwoordig hoort?”

Van der Mark sneert nog naar de namen die BN’ers hun kinderen geven: „Splinter of Bikkel, wat zielig!”

Haar eigen kinderen hebben een tweede Friese naam. „Mijn dochter heet Marijke Wybrich en is vernoemd naar mijn moeder. Mijn zoon heet Mark Tiele en is vernoemd naar mijn vader. Het is een meisjesnaam. Mijn vader zou Johannes gaan heten, maar mijn grootvader ging, toen hij het kind moest aangeven, onderweg even aan bij beppe Tiele. Die drong erop aan de jongen Tiele te noemen.”

Aly van der Mark. De lêste Hikke. Fryske nammen fan foarby. Met Nederlandse vertaling. Friese Pers Boekerij.