WK 2022 in de zomer of winter, maar hoe dan ook in Qatar

De voetbalwereld lijkt zich te moeten voorbereiden op een WK in de winter van 2022, al stuit een switch van de traditionele maanden juni-juli naar de winter op bezwaren van clubs en commerciële partijen uit met name Europa en de VS. De keuze voor Qatar zelf staat, zo sprak FIFA-woordvoerder Walter De Gregorio gisteren, niet ter discussie.

Mogelijk wordt vandaag al, op een vergadering van het uitvoerend comité van de FIFA, besloten het WK in 2022 in Qatar in de winter te houden. Een compromis kan zijn dat de omstandigheden en diverse scenario’s (verder) onderzocht worden, vóór ér gestemd wordt. Wegens extreme hitte (50 graden) is het volgens FIFA-voorzitter Sepp Blatter onverantwoord in de zomer te spelen. Het Qatarese organisatiecomité zegt zich neer te leggen bij de wensen van de FIFA.

Een switch zou grote gevolgen hebben voor speelschema’s in het clubvoetbal, met alle commerciële belangen van rechtenhouders van dien. UEFA-voorzitter Michel Platini wil het WK in januari en februari 2022, zodat de (Europese) Champions League niet in het gedrang komt. Blatter wil het WK in november en december 2022. Die periode heeft ook de voorkeur van het IOC, dat de Winterspelen altijd (en dus ook in 2022) in februari houdt.

Na een publicatie in The Guardian vorige week over de dood van ruim veertig gastarbeiders die werkten aan infrastructuur voor het WK in Qatar, zwol de kritiek op de oliestaat aan.