Wisselkoers Bitcoin crasht na oprollen marktplaats

De FBI heeft onlinemarktplaats Silk Road opgerold.

Daar werd voor 1,2 miljard aan illegale waren verhandeld.

Paniek in bitcoinland. Nadat deze week bekend werd dat de illustere, onlinemarktplaats voor illegale waren, Silk Road, door de FBI was opgerold, kelderde de wisselskoers van bitcoin met ruim 15 procent, van 102 naar zo’n 85 euro.

Silk Road was dé plek om anoniem illegale spullen te bestellen: van heroïne, cocaïne en valse paspoorten tot wapens en huurmoordenaars. Gisteren werd de arrestatie van de man achter Silk Road bekend: de 29-jarige Amerikaan Ross William Ulbricht. Het enige dat nu nog op Silk Road staat is het logo van de FBI en de mededeling dat de site gesloten is.

Bitcoins worden steeds populairder, ook onder beleggers. De virtuele munt was hét betaalmiddel op Silk Road en de site was dé plek waar met bitcoins kon worden afgerekend. Dat is vanwege de anonimiteit. Een bitcoin kan online met regulier geld worden gekocht, maar de handel is volledig anoniem. Het verschil met transacties via internetbankieren is dat er bij bitcoins geen bank tussenzit, maar dat die (zoals bij kontante betalingen) direct tussen gebruikers plaatsvinden.

Silk Road had in zijn tweejarig bestaan volgens de FBI wereldwijd meer dan 100.000 klanten, ook in Nederland. Alles bij elkaar vonden er op Silk Road ruim 1,2 miljoen transacties plaats en werd er voor zo’n 1,2 miljard dollar (880 miljoen euro) verhandeld.

De aanklacht tegen Ulbricht leest als een thriller. Hij noemde zichzelf ‘Dread Pirate Roberts’ (DPR), naar een meedogenloze piraat uit de romantische avonturenfilm The Princess Bride (1987). De FBI kwam hem via undercoverwerk op het spoor. DPR wordt vervolgd wegens het faciliteren van de verkoop van illegale middelen zoals drugs via Silk Road, en het geven van opdracht tot twee moorden.

Ulbricht zou huurmoordenaars hebben ingeschakeld om een Silk Road-medewerker van wie hij vreesde dat die zijn identiteit zou onthullen en een Silk Road-verkoper genaamd ‘FriendlyChemist’ uit de weg te ruimen. Die laatste zou DPR hebben afgeperst voor 500.000 dollar door te dreigen een lange lijst met adressen van Silk Road-klanten te onthullen.

Of deze laatste moord daadwerkelijk gepleegd is, heeft de FBI niet kunnen achterhalen. De moord op de medewerker is zeker nooit gepleegd; die opdracht gunde DPR aan een undercoveragent, hetgeen bijdroeg aan zijn ontmaskering.

De ondergang van Silk Road zorgt online voor ophef vanwege het handelsmerk van de site: anonimiteit. Anonimiteit van het betalingsverkeer via bitcoins en anonimiteit van het webverkeer. Silk Road was alleen toegankelijk via het Tor-netwerk dat anoniem surfen mogelijk maakt.

Bij normaal internetverkeer is de route die data afleggen eenvoudig te herleiden. Bij Tor is niet vast te stellen waar het verkeer vandaan komt en wie het verstuurt, omdat het data opknipt in stukjes en gegevens verstuurt over een willekeurig netwerk van aangesloten computers. Tor wordt lang niet alleen gebruikt door kwaadwillenden: ook mensen die veel waarde hechten aan privacy zijn Tor-adept.

Deze internetters schrokken, omdat ze dachten dat de FBI Tor had gehackt. Dat lijkt niet het geval. Op de site van Tor staat dat het einde van Silk Road niets met het falen van Tor te maken heeft, maar met een gebruiker (DPR) die er op een onveilige manier mee omsprong. Ook bitcoinhandelaren en -bezitters lijken inmiddels de vrees voorbij dat de munt in gevaar is: De koers krabbelde op naar 96 euro.