Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Emancipatie

Vrouwen willen echte man, geen knaap met V-hals

Foto ANP

Eerst de metroman, nu de hipster. Het agressieve feminisme heeft ervoor gezorgd dat veel mannen halve vrouwen zijn geworden. Mannen moet zich weer vermannen, vindt Paulien Derwort.

Vorige week behandelde het programma Factcheckers de teloorgang van de mannelijkheid. Dat de Nederlandse man steeds minder testosteron heeft en dus minder mannelijk is, komt mij niet als een verassing. ‘Gender’ wordt een steeds diffuser begrip. Dat juichen we allemaal van harte toe, want iedereen moet kunnen zijn wat hij is; hé, ho, bi, trans, en alles daartussenin.

Bijkomend verschijnsel is echter dat de heteroseksuele man steeds vrouwelijker wordt. En dat is slecht nieuws voor de Nederlandse vrijgezelle vrouw. Emancipatie is een prachtig begrip, maar we overdrijven soms schromelijk. En dat is het nieuwe taboe. Je mag niet zeggen dat je het wel mooi vindt met de feminisering van de samenleving. Er zijn altijd vrouwen als Jet Bussemaker die maar blijven roepen dat vrouwen door glazen plafonds heen moeten breken en topfuncties moeten bekleden, dat werk en zorg gelijk verdeeld moeten worden over man en vrouw. Kortom, dat mannen en vrouwen gelijk zijn.

Jongens die aan bikramyoga doen, die met kinderwagens door het park skeeleren, en die de rekening in een restaurant delen. Waar zijn de echte gentlemen in godsnaam gebleven?

Empowering van de vrouw is prachtig waar dat nog nodig is, maar door over-emancipatie laat de echte man zich verdrijven. Zo loopt het tekort aan geschikte mannen voor de moderne vrouw in rap tempo op. En dat allemaal dankzij het eeuwige misverstand. Want mannen en vrouwen zijn wel gelijkwaardig, maar zeker niet gelijk.
Sinds alle lansen zijn gebroken voor vrouwen, van onderwijs- tot kiesrecht, zijn vrouwen volwaardige deelnemers van de maatschappij geworden. Ze zijn hoog opgeleid, geëmancipeerd en onafhankelijk. Ondertussen zijn de mannen mee geëmancipeerd. In theorie is dat misschien gezellig of rechtvaardig, in de praktijk is dit een ramp. Mannen en vrouwen zijn namelijk verschillend en voorzien zo in elkaars behoefte door het anders-zijn.

V-hals

Foto ANP

Nu de mannelijke mannen ook nog eens steeds zeldzamer zijn wordt het voor vrouwen moeilijker een partner te vinden. Een paar jaar geleden werden we geconfronteerd met de metroman, tegenwoordig hebben we de hipster. Knaapjes op gympen, met V-halzen, zonder lichaamshaar. Jongens die aan bikramyoga doen, die met kinderwagens door het park skeeleren, en die de rekening in een restaurant delen. Waar zijn de echte gentlemen in godsnaam gebleven? Het agressieve feminisme heeft ervoor gezorgd dat veel mannen halve vrouwen zijn geworden. En die zijn onaantrekkelijk. En met name de hoogopgeleide vrouw van dertig in de grote stad heeft daar last van. Bekend was al dat zij kampt met een groot tekort aan geschikte partners. Nu ook de alfamannetjes zwaar in de minderheid zijn, wordt het vechten voor die paar schaarse testosteronbommetjes. Leuk voor hen, vervelend voor ons.

Geloof mij, een echte vrouw wil geen V-hals met een kast vol dagcrèmes, maar een kerel met manieren.

Het is niet makkelijk om de sekseverschillen in onze samenleving te duiden. De vrouw wil financieel onafhankelijk zijn, maar vindt het wel charmant als hij betaalt bij het diner. Vrouwen willen dat mannen meedelen in de zorg voor kinderen en het huishouden, maar willen tegelijkertijd opkijken naar haar man op het gebied van status of intelligentie.

Foto ANP

Over het algemeen geldt, een echte vrouw wil ook een echte man. En dat is geen lompe boer die ‘bier en tieten’ roept, maar een gentleman die zich staande weet te houden in een gefeminiseerde omgeving. Hij is intelligent en welbespraakt. Hij behandelt de vrouw met respect, is zelfverzekerd en heeft daar ook alle reden toe. Hij is zachtmoedig waar het hoort, dominant waar het kan. Geloof mij, een echte vrouw wil geen V-hals met een kast vol dagcrèmes, maar een kerel met manieren. Vrouwen vinden het prettig als een man de deur voor haar open houdt, de touwtjes in handen heeft, initiatief neemt en blijft verrassen.

Maar is het nu zo ingewikkeld, zijn vrouwen te veeleisend geworden? En betekent dit dat wij terug moeten naar het aanrecht en afhankelijk moeten worden van de man? Nee. Vrouwen kunnen zelfstandig zijn maar tegelijkertijd de man de ruimte geven om man te zijn.

Foto ANP

Beklem hem niet en verander hem niet. En laten we eerlijk zijn, emancipatoire concessies kunnen in een relatie nuttig zijn, maar in de slaapkamer komen we daar niet ver mee. Het is juist daar waar de oerinstincten zich manifesteren, waar de werkelijke verhoudingen tussen man en vrouw duidelijk worden. Wij willen veroverd en betoverd worden, en dat vereist een krachtige en fijngevoelige man.

Een echte vrouw kent zichzelf goed, kent haar sterktes en zwaktes en durft zich over te geven aan haar vrouwelijkheid. Act like a lady, then he will act like a man. Laat de man zich weer ontpoppen als leeuw, als jager, als minnaar en als gentleman. Mannen van Nederland: man up! Het zwakke geslacht heeft een sterke nodig.