Umberto Eco, Arthur Japin en Lucian Freud in de bijlage Boeken

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere week in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: – Umberto Eco buigt zich in De geschiedenis van imaginaire landen en plaatsen over de vraag welke theorieën over de vorm van de aarde ooit de ronde deden: waar de een er een schijf van ijs in zag, wist de

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere week in het hart van NRC Handelsblad verschijnt:

- Umberto Eco buigt zich in De geschiedenis van imaginaire landen en plaatsen over de vraag welke theorieën over de vorm van de aarde ooit de ronde deden: waar de een er een schijf van ijs in zag, wist de ander zeker dat de aarde een holle peer was. Pieter Steinz las Eco’s boek. “Wie dacht dat de films Raiders of the Lost Ark en Indiana Jones and the Last Crusade – over de jacht van de nazi’s op de Arke des Verbonds en de Heilige Graal – ontsproten waren aan de fantasie van Hollywood-scenaristen, wordt hardhandig wakker geschud in de bijna 500 pagina’s van Eco’s non-fictieboek.”

- “Een literaire gigant in een journalistenjas”. Zo omschrijft Arjen Fortuin Simon Carmiggelt, wiens oeuvre voorbeeldig werd gedundrukt door uitgeverij Van Oorschot. Om te illustreren hoe goed Carmiggelt was, haalt Fortuin zinnen aan uit Carmiggelts verhaal Rielèksen: ‘Een dikke vijftiger was hij, onduidelijk van snit. Aan de ene kant had hij iets procuratiehouwerigs, maar hij kon ook best een uitgezwalkte zeekapitein zijn, die in alle wereldhavens zo kleurrijk heeft bemind dat hij gerust ontspannen op een paaltje mag zitten. Op een ei leek hij, waarvan je niet zeker weet of het gekookt is.’

- Arthur Japins nieuwe boek De man van je leven moest lichter en humoristischer worden dan voorganger Maar buiten is het feest. Maar valt er ook te lachen om Japins ‘klucht’, of kan hij zich beter in andere registers bewegen?

- Toef Jaeger interviewde Kevin Powers, de schrijver van het opvallende De gele vogels. Powers is een Amerikaanse veteraan uit de oorlog in Irak en verwerkte zijn ervaringen in een roman. „Ik heb er spijt van dat ik erheen ben gegaan, dat ook ik zoveel leed heb toegebracht.”

- Geordie Greig, de Britse hoofdredacteur van The Mail on Sunday, ontbeet jarenlang op zaterdagmorgen met Lucian Freud. In een vlot geschreven boek openbaart hij veel over de non-conformistische schilder aan de hand van talloze interviews. “Onder het motto ‘fatsoen moet je vooral nooit doen’, overschreed Freud alle denkbare grenzen, en dat begon al door jong op school continu te spijbelen. Al schoppend tegen conventies, tegen de puriteinse middenklassenmores, hield hij er later een eigen normenstelsel op na. Kort samengevat: lak hebben aan alles en iedereen.”

- Verder aandacht voor twee boeken waarin gepleit wordt voor het kapitalisme, de ‘lichte’ roman Herinneringen van David Foenkinos en voor de psychologische thriller Mischa van Hans Münstermann.