Uitstel handelsoverleg EU en VS vanwege Amerikaanse shutdown

Onderhandelaar Michael Froman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een handelsoverleg in Azië. Froman maakte vandaag bekend dat onderhandelingen met Europa over een nieuw vrijhandelsverdrag zijn uitgesteld vanwege de shutdown in de Verenigde Staten. Foto Reuters / Dita Alangkara

De onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten liggen voorlopig stil vanwege de sluiting van de Amerikaanse overheid. Dat heeft de Amerikaanse hoofdonderhandelaar, Michael Froman, gezegd volgens persbureau AP.

De twee partijen zouden volgende week verder praten in Brussel. Froman liet vandaag echter in een telefoongesprek aan Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht weten dat hij door de zogenoemde shutdown in Washington niet in staat is een compleet team van onderhandelaars te sturen.

De VS en EU gaan wel bespreken hoe verder te gaan als de shutdown eenmaal voorbij is.

Eerder vandaag maakte de Amerikaanse regering ook al bekend dat de sancties tegen landen als Iran en Syrië in gevaar komen door de sluiting van de overheid.

Ambtenaren VS na shutdown met terugwerkende kracht betaald

Wel stelde het Witte Huis vanavond dat het een wetsvoorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal steunen waarin ambtenaren na het oplossen van de shutdown met terugwerkende kracht alsnog salaris krijgen voor het verlof vanwege de shutdown. Maar het Witte Huis voegde daaraan toe dat dit wetsvoorstel alleen zeker niet genoeg zal zijn “om de serieuze problemen op te lossen”.

De shutdown, de onmiddellijke sluiting van alle ‘niet-essentiële’ federale overheidsdiensten, is het gevolg van het missen van de deadline voor de begroting. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden wilden alleen een nieuwe federale begroting goedkeuren als Obamacare een jaar zou worden uitgesteld. Voor de Democraten, die de Senaat domineren, was dat onbespreekbaar.

De was deadline was vastgesteld op 1 oktober. Momenteel zitten door de shutdown ruim 800.000 Amerikaanse ambtenaren thuis. Vrijwel alle federale kantoren zijn gesloten, zoals de ministeries. Gebouwen die door een federale instantie worden beheerd, zoals de vele musea en monumenten, zijn ook dicht - inclusief door de VS beheerde plekken in het buitenland, zoals de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten.