Twitter wil miljard van beleggers

Eén miljard dollar. Dat is voorlopig het bedrag dat het sociale netwerk Twitter wil ophalen bij de aanstaande beursgang. Gisteren maakte het Amerikaanse bedrijf de officiële cijfers bekend die het indiende bij beursautorititeit SEC.

Twitter begon in 2006 als een netwerk waarmee gebruikers berichten van maximaal 140 tekens naar elkaar kunnen sturen – ‘microblogging’ – en elkaars berichtenstroom kunnen volgen. Inmiddels telt Twitter 218 miljoen maandelijks terugkerende gebruikers.

Twitter ontwikkelde zich als medium voor snelle nieuwsverspreiding en live discussieplatform. Inmiddels verkoopt het bedrijf advertenties op maat via gesponsorde tweets. Dat leverde in 2012 een omzet op van 318 miljoen dollar (234 miljoen euro). Twitter verkoopt de advertenties op basis van de Interest Graph, een profiel waarin de voorkeuren en het gedrag van gebruikers bijna live wordt bijgehouden. Van de advertentieomzet komt 65 procent via smartphones

Twitter breidde zijn personeelsbestand snel uit naar 2.000 mensen en leed in 2012 nog 80 miljoen euro verlies. Vergeleken met sociaal netwerk Facebook is het een klein bedrijf; Facebook maakte al honderden miljoenen euro’s winst toen het in 2011 naar de beurs ging .

Hoewel Twitter volgens de SEC-documenten 1 miljard dollar wil ophalen bij beleggers, bestaat de kans dat dit bedrag nog zal veranderen. De komende weken gaat de Twitter-top op pad om de interesse van investeerders te peilen. Dat bepaalt de hoogte van het aandeel en de daadwerkelijke waarde van Twitter.