Tim hield niet zo van groepen

Tim Ribberink pleegde zelfmoord omdat hij werd gepest Zijn ouders hebben geprobeerd te achterhalen wat er is gebeurd Dingen kwamen harder bij hem binnen dan je zou vermoeden

De zelfmoord van de 20-jarige Tim Ribberink uit het Twentse Tilligte, vorig jaar november, bracht een schok teweeg – zijn dood was groot nieuws. In het afscheidsbericht aan zijn ouders schreef hij: „Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn.”

Hoe is het nu met zijn ouders, Gerrit en Hetty Ribberink? Heeft hun poging tot een reconstructie van wat er gebeurde iets opgeleverd? Deze week gaven ze via hun rouwbegeleider Marinus van den Berg een verklaring. Zelf willen ze niet praten.

Ze zochten naar antwoorden op hun vragen. Waarom pleegde Tim, hun enige kind, zelfmoord? Wie pestte(n) hem? Waarom? Ze spraken met leerkrachten van Tims basisschool, klasgenoten op het Twents Carmel College De Thij in Oldenzaal en de eigenaar van de ijssalon waar Tim werkte.

Hebben jullie nu beter zicht op wat Tim tot zijn besluit heeft gebracht?

Van den Berg: „We hebben geen concrete dingen gevonden waarvan je kunt zeggen: ‘Daardoor is hij tot zijn besluit gekomen.’ We weten niet waarom en wanneer er iets in hem is geknakt.”

U heeft dus nog geen antwoord?

„Nee. Maar zijn afscheidsbrief is een antwoord. Hij voelde zich gepest.”

Wat heeft uw zoektocht opgeleverd?

„We zien nu scherper dat er een kloof zit tussen feiten en beleving. Wat als grap is bedoeld, kan heel anders worden ervaren. Ik krijg zelf steeds meer het gevoel dat we te maken hebben met een hoogsensitieve jongen, dat de dingen bij hem harder binnenkwamen dan je zou vermoeden.

„In de maanden voor zijn overlijden had hij last van trillende handen. Zijn moeder vroeg hem: ‘Wat is dat toch?’ Tim zelf dacht dat het een bijschildklierafwijking was. Een internist heeft het onderzocht, maar kon niets vinden. Tim ontkende dat hij last van spanning had.

„Dat trillen, daar had hij ook last van als hij tijdens zijn stage voor de klas stond – Tim deed in Zwolle de lerarenopleiding geschiedenis. Dan werd hij door leerlingen in de klas belachelijk gemaakt.”

Weten jullie wie uit naam van Tim op de website www.dinnerjudge.nl bizarre dingen schreef over Tim en het ijscafé waar hij werkte? Hij werd er ‘homo’ en ‘loser’ genoemd.

„We hebben een paar namen van jongens die dat mogelijk hebben gedaan. Met hen proberen we nog in gesprek te komen. We weten wel dat de opmerkingen die daar zijn gemaakt, vermoedelijk slaan op gebeurtenissen tijdens een schoolreis naar Berlijn. Tim kwam toen bij een jongen op een kamer terecht. Dat heeft geleid tot allerlei grapjes. En die zijn blijven voortduren. Ja, en hoe is dat bij hem geland? Volgens een paar meisjes kon je aan Tim zien dat hij dat niet leuk vond. Zo valt dan misschien ook het woord homo. Maar er is geen enkele aanwijzing dat hij homo was.

„Je moet voorzichtig zijn met beschuldigingen. Vlak na zijn dood is ook de naam genoemd van een jongen die Tim zou hebben gepest. Het bleek dat een moeder van een meisje dat wrevel had over die jongen, dat had rondverteld. Maar hij had er niets mee te maken. Ik vond dat nogal wat: iemand blameren, zonder enige grond.”

Wat is uw beeld van Tim nu?

„Hij was een vriendelijke jongen die niet van grote groepen hield. Hij ging niet veel met leeftijdgenoten om. Hij zat bij een historische kring, hij wist alles van de Tweede Wereldoorlog. Hij had wel een goede vriend, maar die wist eigenlijk ook niet veel van hem. Als het over politiek ging, over Europa, over Merkel, dan had Tim een mening. Als het maar over iets ging dat buiten hemzelf lag. We weten nu dat Tim veel verborgen heeft gehouden.”

De dood van Tim en later die van Fleur Bloemen die in haar afscheidsbrief ook schreef dat ze werd gepest, heeft veel losgemaakt.

„Die aandacht is ook heel erg nodig. Het is ook een troost voor ouders. Scholen moeten gehoor geven aan klachten over pesten, de signalen oppikken. Dat pesten schade aanricht, is zo langzamerhand wel bekend. Je mag het niet bagatelliseren.”