‘The News’ van Jacob TV is zoete soundtrack die ook bijt

Leven? Of theater? Waar begint het één en houdt het ander op? Berlusconi? Politicus én clown. André Rieu? Violist én massapredikant. Oud-generaal Peter van Uhm die geweld bepleit als goed om kwaad mee te stoppen? Zeker zo dramatisch als een Verdi-held.

Componist Jacob ter Veldhuis, afgekort JacobTV, nam de theatrale kwaliteiten van soundbites uit (vooral) het nieuws als uitgangspunt voor zijn sample-opera The News. Ter Veldhuis trekt met zijn multimediamuziektheater veel publiek, gisteren zelfs een uitverkocht Muziekgebouw aan ’t IJ, en is daarmee een vreemde eend in de nieuwe Nederlandse muziek. Zijn muziek klinkt ook nadrukkelijk lekker – modernisten noemde hij in deze krant ooit „bloedeloze navelstaarders”. Maar tegelijkertijd zet juist Ter Veldhuis’ welluidendheid je aan het denken. Want fanfaremuziek bij Berlusconi of een klaagduet bij journaalbeelden van een moeder in Bagdad zeggen natuurlijk wel degelijk iets. Nieuws is infotainment geworden. Normaal onderga je dat, Jacob TV confronteert je ermee. Met zijn zoete soundtrack schenkt hij de emoties in je gezicht die je normaal vergeet te hebben.

The News is snel en verrassend, met dank aan de uitstekende musici van het Ned. Blazers Ensemble, de musicalachtig fraserende mezzo Nora Fischer en de fascinerende LOIRE, wier trommelige medeklinkerzang een virtuoos contrapunt aangaat met de blazers in een persiflage van Barbie-achtige, babbelende journaallezeressen.

Is The News opera die langjarig repertoire houdt? Welnee. Daarvoor is Ter Veldhuis te actueel (de reprise van komend voorjaar is alweer een andere versie) en is zo’n melancholieke melodie bij beelden van een vrouw in boerka misschien ook te vrijblijvend.

Maar Ter Veldhuis ontgint wel succesvol zijn eigen niche: eigentijds muziektheater dat visueel virtuoos gemonteerd is, muzikaal vermaakt en toch even aan het denken zet.