Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Terugkijken: Israëlische president Peres te gast in College Tour

President Shimon Peres van Israel geeft een persconferentie tijdens zijn bezoek aan het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof. Foto ANP / Robin van Lonkhuijssen

Shimon Peres (90) is het oudste staatshoofd ter wereld en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Vanavond was hij te gast in het programma College Tour. Hij ging onder meer in op de verkiezing van de Iraanse president Hassan Rohani en de situatie in de bezette gebieden.

Peres was vorige week in Nederland voor een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander. Hij maakte op 30 september wat tijd vrij voor een interview met Twan Huys en een zaal vol studenten. De aflevering van College Tour werd bij hoge uitzondering opgenomen in de Ridderzaal. Het was zijn enige interview tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Peres leek zich goed te vermaken. En op Twitter verschenen na de uitzending vanavond veel positieve reacties, waarin de president vooral werd geroemd als een “krachtig spreker”. Peres ging in op de situatie in Iran, waar met de verkiezing van president Rohani de koers lijkt te veranderen. Maar voor Peres betreffen het vooralsnog slechts woorden. Hij zei in College Tour:

“Als de woorden die Rohani voor de VN sprak uitkomen, betekent dat een geweldige verandering. Maar nu lijkt het nog vooral een wedstrijd wie de mooiste verhalen kan houden. Wat nodig is, is geen retoriek, maar echte verandering.”

De College Tour met Shimon Peres:
Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Al sinds 1959 in de Israëlische politiek

Peres werd op 2 augustus 1923 geboren als Szymon Perski in het voormalige Wiszniew, een dorp in de tweede Poolse republiek. Tegenwoordig heet het dorp Visjneva en ligt het in Wit-Rusland. Rond zijn tiende vertrok Peres met zijn ouders naar Tel Aviv. Na zijn middelbare schooltijd volgde hij een opleiding aan de landbouwschool van Ben Shemen.

Peres werd in 1959 verkozen in de Knesset, het parlement van Israël. Hij was minister op verschillende departementen. In 1977 werd Peres voor het eerst plaatsvervangend premier. Van 1984 tot 1986 was hij voor het eerst premier van Israël.

Zeven jaar later gaf Peres leiding aan een eenheidsregering. Na twee jaar ruilde hij, zoals afgesproken, zijn premierschap in voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maar toen premier Yitzchak Rabin in 1995 werd vermoord, nam Peres opnieuw de taak van premier waar. Nog geen jaar later verloor hij echter met een verschil van slechts één procent de premiersverkiezingen van Benjamin Netanyahu.

Nadat hij in 2005 de strijd om het lijsttrekkerschap van de Arbeiderspartij had verloren, besloot Peres zich aan te sluiten bij de Kadima, de politieke partij van Ariël Sharon. Toen Sharon op 4 januari 2006 een beroerte kreeg, werd Peres de tweede man van de Kadima, achter Ehud Olmert. Een jaar later zou Peres de presidentsverkiezingen winnen. Hij werd beëdigd op 15 juli 2007.

Peres fel als het over de bezette gebieden gaat

Fel was Peres in College Tour vooral toen het over de bezette gebieden ging. De Nederlandse oud-premier Dries van Agt confronteerde hem met een uitspraak van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Die vergeleek de situatie in de bezette gebieden met de apartheid in Zuid-Afrika. Peres antwoordde daarop fel:

“Vanaf het allereerste begin hebben wij nooit anderen willen overheersen. Ja, we verdedigen ons leven – maar dat is geen misdaad. We hebben genoeg geleden in de geschiedenis, om onszelf te mogen verdedigen. Wij zullen nooit, nooit, op welke manier dan ook, apartheid nastreven.”