Teeven: asielkind niet in cel

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) gaat met belangenorganisaties in gesprek om te kijken of hij kan voorkomen dat kinderen in vreemdelingenbewaring komen. Dat zegde hij gisteren toe. Het gaat vooral om kinderen die in grensdetentie terecht komen, omdat ze via Schiphol in Nederland aankomen.

Garanderen dat er geen kinderen meer in vreemdelingendetentie zullen komen, wilde Teeven niet. Volgens hem zouden vreemdelingen dan hun kinderen „als ticket” gebruiken om naar Nederland te komen. Eenmaal in Nederland zouden de vreemdelingen dan uit zicht van de overheid verdwijnen.

In het debat over vreemdelingenbeleid met de Tweede Kamer gisteravond wilde de staatssecretaris geen verruiming toestaan van de criteria voor het kinderpardon. Onder andere GroenLinks en de ChristenUnie vroegen hem om de leeftijdsgrens van 21 jaar op te rekken. „We kijken naar jongeren die enkele dagen te oud zijn, niet naar weken of maanden”, zei Teeven.