Senaatscommissie Italië: Berlusconi moet zetel opgeven

De Senaatscommissie tijdens het debat van vandaag.
De Senaatscommissie tijdens het debat van vandaag. Foto AFP / Tiziana Fabi

Als het aan de Italiaanse Senaatscommissie ligt, wordt Silvio Berlusconi uit de Senaat gezet. De commissie stemde vandaag over wat er met hem moet gebeuren na zijn veroordeling voor belastingfraude. De kans is erg groot dat de voltallige Senaat de aanbeveling hem te schorsen binnenkort overneemt.

Dat laatste zegt Marc Leijendekker, Italië-redacteur van NRC, na het nieuws van vandaag:

“Dit is een belangrijke stap richting zijn definitieve schorsing en dat zou betekenen dat Berlusconi politiek gezien naar de zijlijn wordt verdreven. Binnen twee weken stemt de voltallige Senaat en gezien de stemverhouding is het nauwelijks denkbaar dat daar anders gestemd zal worden.”

De commissie boog zich over de vraag of een wet uit 2012, die voorschrijft dat iemand die tot twee jaar of meer gevangenisstraf is veroordeeld, zich zes jaar lang niet verkiesbaar mag stellen, op Berlusconi mag worden toegepast. De conservatieve oud-premier was al senator toen de rechter hem voor belastingfraude vier jaar celstraf oplegde.

Het wordt sowieso een lastige maand voor Berlusconi, zegt Leijendekker:

“Om twee redenen. Ten eerste krijgt hij binnen twee weken te horen wat zijn aanvullende straf is. Ten tweede: de vier jaar gevangenisstraf is omgezet naar één jaar wegens zijn hoge leeftijd (77), en dat ene jaar mag hij omzetten in huisarrest of sociale dienstverlening. Half oktober moet hij daarover een besluit hebben genomen.”

Die aanvullende straf betreft de lengte van een verbod op het uitoefenen van een politiek ambt. Toen Berlusconi veroordeeld werd, verzocht het Hof een lagere rechtbank om die termijn opnieuw te bepalen.