Minstens één dode bij rellen in Egypte na demonstraties Moslimbroederschap

Aanhangers van de afgezette president Morsi demonstreren in Kairo. Het gebaar met de vier vingers verwijst naar de Rabaah al-Adawiya-moskee, waar Moris-aanhangers in augustus een sit-in hielden waar de politie met geweld een einde aan maakte.
Aanhangers van de afgezette president Morsi demonstreren in Kairo. Het gebaar met de vier vingers verwijst naar de Rabaah al-Adawiya-moskee, waar Moris-aanhangers in augustus een sit-in hielden waar de politie met geweld een einde aan maakte. Foto AP / Khalil Hamra

Bij het Tahrirplein in Kairo zijn vandaag gevechten uitgebroken tussen honderden aanhangers van Morsi, de voormalig president die een paar maanden geleden werd afgezet, en hun tegenstanders. Het Tahrirplein is door de politie afgegrendeld.

De aanhangers van Mursi’s Moslimbroederschap probeerden het centraal gelegen plein in de Egyptische hoofdstad op te komen, waarop de politie traangas inzette in een poging ze uit elkaar te drijven, zo zegt een getuige tegen persbureau Reuters.

Een tweet van de Midden-Oosten-correspondent van de BBC:

Twitter avatar sommervillebbc Quentin Sommerville Loud explosions and gunfire heard in downtown Cairo http://t.co/Zw7YctWWBg

Met tanks en prikkeldraad weerden veiligheidstroepen vervolgens het verkeer van het Tahrirplein, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een symbool van revolutie en vrijheidsdrang. Ze ontzegden duizenden Morsi-aanhangers, die er wilden demonstreren, de toegang tot het plein. Volgens de getuige zijn er legervoertuigen aanwezig die op de demonstranten schieten, terwijl er over en weer met stenen worden gegooid. Ook in meerdere hoofdstraten waren er gevechten.

Update 16.21 uur: Er is één Morsi-aanhanger omgekomen door geweerschoten, zegt een bron bij het ziekenhuis tegen Reuters.

Ook onrustig in andere steden

In de hoofdstedelijke wijk Manial en in het Dokki-district in Kairo’s zusterstad Gizeh zetten ordetroepen traangas in en vuurden ter waarschuwing in de lucht. Elders in het land raakten demonstranten die het voor Morsi opnemen slaags met tegenstanders. Stenen vlogen op tal van plaatsen over en weer.

Het leger maakt zich op om zondag de militaire successen in de eerste dagen van de oorlog met Israël van 1973 feestelijk te herdenken. Het Tahrirplein is voor de gelegenheid opgeknapt. Zowel medestanders van het leger als de Moslimbroeders, die de afzetting van hun geestverwant Morsi nog niet kunnen verteren, hebben de afgelopen dagen aangekondigd komend weekeinde op het plein te willen demonstreren.