PvdA-ministers kritisch op afhaken CDA - ‘partij geeft middelvinger’

De PvdA-ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hebben zich kritisch uitgelaten over het afhaken van het CDA bij de begrotingsbesprekingen. Timmermans: “Het kabinet heeft een uitgestoken hand naar het CDA uitgestoken en krijgt er een middelvinger voor terug”, zo schrijft persbureau Novum.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (R) en minister Ronald Plasterk tijdens het vragenuurtje in Tweede Kamer.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (R) en minister Ronald Plasterk tijdens het vragenuurtje in Tweede Kamer. Foto ANP / Jerry Lampen

De PvdA-ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hebben zich kritisch uitgelaten over het afhaken van het CDA bij de begrotingsbesprekingen. Timmermans: “Het kabinet heeft een uitgestoken hand naar het CDA uitgestoken en krijgt er een middelvinger voor terug”, zo schrijft persbureau Novum.

Ministers niet verrast

Toch zegt Timmermans ‘niet echt verrast’ te zijn over het afhaken van de christendemocraten. Volgens de minister was het tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen al duidelijk dat het CDA terughoudend was.

“Ze hebben kennelijk de calculatie gemaakt dat het beter is om daar aan vast te houden [terughoudendheid, red.] dan om de uitgestoken hand van het kabinet aan te nemen.”

Ook minister Plasterk is niet te spreken over de zet van het CDA. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken ‘zat het er al een tijdje in’ dat het CDA zou gaan afhaken. Hij zei geen enkel moment te hebben gedacht dat het CDA wel van plan was om mee te doen.

Plasterk: ‘zo ken ik het CDA niet’

Daarnaast zegt de minister dat dit CDA niet het CDA is ‘zoals ik het ken’, waarbij hij refereert aan kabinet-Balkende IV waarin PvdA en CDA samen met ChristenUnie regeerde.

“Toen was het ondenkbaar dat het CDA zou zeggen: ach, zo’n sociaal akkoord, wat kan ons dat schelen. Ondenkbaar. En dat men nu zo achteloos zegt, van dan maar niet, dat is een CDA zoals ik het niet ken en ik hoop dat ze zich op enig moment hervinden.”

Ten slotte prees Plasterk de bereidheid van de andere oppositie partijen:

“Deze ‘coalition of the willing’ praten rustig door en nemen hun verantwoordelijkheid. Daar hoort het nemen van impopulaire maatregelen bij.”

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum reageerde via Twitter op de uitlatingen van de ministers:

Twitter avatar vanHijum Eddy van Hijum Zo, die Timmermans en Plasterk zijn lekker op dreef. Was de PvdA bereid om concessies te doen aan het uitruilakkoord? Niets van gemerkt.

Update 14:39 - Rutte reageert op ‘middelvinger’ Timmermans

Minister-president Mark Rutte reageerde tijdens zijn wekelijkse persconferentie kort op de uitspraak van Timmermans:

“Minister Timmermans heeft aan het begin van de ministerraad verteld dat hij een onhandige uitspraak heeft gedaan en dat hij dat niet had moeten doen. Wij hebben gezegd dat zijn uitspraak inderdaad niet verstandig was.”

Update 11:41 - Timmermans reageert via Facebook op zijn uitspraken

Minister Timmermans heeft via zijn Facebookpagina gereageerd op zijn uitspraken. Op zijn pagina zegt de minister dat hij ‘het beeld van de middelvinger niet had moeten overnemen’:

“Had een andere beeldspraak moeten gebruiken om mijn teleurstelling over het afhaken van het CDA te verwoorden. Heb dat ook aan Sybrand Buma laten weten. Vind het oprecht ontzettend jammer dat het CDA de uitgestoken hand van het kabinet niet heeft willen aannemen, maar dat beeld van die opgestoken middelvinger had ik niet moeten overnemen. Leidt alleen maar af en doet mijn verhouding met het CDA geen recht.”

Lastenverzwaringen reden van afhaken

Het CDA liet gisteravond weten niet meer mee te willen doen met de begrotingsonderhandelingen. Het kabinet wil naar mening van het CDA te weinig doen om de lastenverzwaringen te verlichten. “Er is geen basis meer om verder te praten”, aldus partijleider Sybrand Buma. De ChristenUnie, SGP en GroenLinks lieten weten wel verder te willen praten met het kabinet.