Obama annuleert reis naar Azië vanwege shutdown

Foto Reuters/Jason Reed

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn reis naar Azië volgende week geannuleerd om zich volledig te richten op het opnieuw opstarten van de Amerikaanse overheid nu de ‘shutdown’ dag vier ingaat. Dat heeft het Witte Huis vanochtend meegedeeld tegenover persbureau AP.

Eerder besloot de president al niet vier, maar twee landen te bezoeken. Nu is besloten ook deze twee landen, Indonesië en Brunei, af te bellen. Obama wil in Washington blijven werken aan een wet voor de financiering van de overheid.

“De annulering van deze reis is nog een gevolg van de actie van de Republikeinen in het Huis (van Afgevaardigden, red.) die tot de sluiting van de overheid leidde”, aldus Witte Huis-perswoordvoerder Jay Carney. Obama zou zaterdag vertrekken. In zijn plaats zal minister van buitenlandse zaken John Kerry de vier landen bezoeken.

Ook op Twitter benadrukt het Witte Huis dat zij de Republikeinen verantwoordelijk houden voor de shutdown:

Republikeinen en Democraten niet eens over kosten Obamacare

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden willen alleen een nieuwe federale begroting goedkeuren als Obamacare een jaar zou worden uitgesteld. Voor de Democraten, die de Senaat domineren, is dat onbespreekbaar. Hierdoor miste het Congres de deadline van 1 oktober, het begin van het fiscale jaar in Amerika. De shutdown, de onmiddellijke sluiting van alle ‘niet-essentiële’ federale overheidsdiensten, was het gevolg van het missen van de deadline voor de begroting.

Vrijwel alle federale kantoren zijn nu al ruim drie dagen gesloten, zoals de ministeries. Gebouwen die door een federale instantie worden beheerd, zoals de vele musea en monumenten, zijn ook dicht - inclusief door de VS beheerde plekken in het buitenland, zoals de Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten.

Het is de eerste federale sluiting sinds 1995, maar de achttiende sinds 1976. De gemiddelde duur van shutdowns is iets minder dan een week. De kortste was na een dag voorbij, de langste hield drie weken aan.

Lees ook: Overheid VS op slot: wat betekent dat precies? En wat zijn de gevolgen?