next shopt Kokoswater

Het wemelt in de winkels van de ‘verantwoorde’ producten en ‘gezonde keuzes’. Wat is het beste?

Giel Beelen over de gevolgen van zijn recordpoging radiomaken voor zijn gezondheid
Giel Beelen over de gevolgen van zijn recordpoging radiomaken voor zijn gezondheid

Madonna en Rihanna zweren erbij. Doutzen Kroes meldt trots op Instagram dat het „de lievelingsdrank” van haar zoontje is (‘#health’). Kokoswater is al een tijdje een hype onder gezondheidsfanatiekelingen. In een gewone supermarkt is het sinds een tijdje ook te vinden (voor wie zoekt: het staat in het koelvak).

Het drankje wordt veel gezonde eigenschappen toegedicht. Een kleine greep: kokoswater heeft een hoog kaliumgehalte, dit zorgt voor een goede vochthuishouding, kokoswater is een goede vervanging voor sportdrank. Het helpt ook tegen hoge bloeddruk, staat op de website kokoswater.nl. „Behalve kalium bevat kokosnootwater ook magnesium, fosfor, natrium, ijzer, koper, de vitamines B en C en cytokininen”, vervolgt de site. „Deze laatste is een klasse van hormonen die de veroudering van cellen tegengaan. Het nuttigen van voedsel met cytokininen kan je dus langer jong houden.” Andere sites gaan nog veel verder en reppen over werking tegen kanker en diabetes en zeggen dat het goed is voor het brein en tegen epilepsie en Alzheimer.

Is kokoswater echt de wonderdrank die het lijkt te zijn? Hoe gezond is het?

Vita Coco natural coconut water

1,69 euro voor 330 ml.

Gezondheid:

(Zuiver) kokoswater is zeker gezonder dan frisdranken of fruitsappen. Het bevat per 100 milliliter zo’n 18 kilocalorieën, dat is flink minder dan frisdrank waar zo’n 40 kcal per 100 ml in zitten. In sportdrank zitten zelfs 66 kcal per 100 ml. Maar in water zitten helemaal geen kilocalorieën.

De ingrediëntenlijst is kort: „Natuurlijk kokswater, minder dan 1 procent vruchtensuiker, vitamine C.” Als je kokoswater direct uit een kokosnoot drinkt – in zowel groene als harige bruine kokosnoten zit kokoswater in de holle binnenkant – bestaat dit voor 95 procent uit water. Er zit verder wat suiker, vezel, eiwit, vitamines en mineralen in. „Maar de hoeveelheden vitamines en eiwitten zijn laag en van weinig betekenis”, zegt Jeanne de Vries, voedingswetenschapper aan de de Wageningen Universiteit.

Het belangrijkste mineraal dat erin zit is kalium, in een glas kokoswater zit zo’n 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Kalium is inderdaad een mineraal dat van belang is voor de vochthuishouding van het lichaam. Ook in sportdranken zit vrij veel kalium. Ook is kokoswater net als sportdrank een zogenaamd ‘isotone drank’. Dit houdt in dat het aantal deeltjes in de drank overeenkomt met het aantal deeltjes in het bloed waardoor het snel door het lichaam wordt opgenomen. Het hydrateert goed. Aangezien kokoswater veel minder suiker en calorieën bevat dan een sportdrank is kokoswater een gezond alternatief. Maar sportdrank is eigenlijk alleen ‘nodig’ na zeer intensief sporten met veel vochtverlies, de recreatieve sporter heeft het vrijwel nooit nodig.

Van andere stoffen die erin zitten zoals cytokinine, dat huidveroudering tegen zou gaan, zijn de gezondheidseffecten onduidelijk en niet bewezen, zegt De Vries. Dat het drinken van kokoswater helpt tegen veroudering is dus niet zomaar te zeggen. „Er kunnen geen bijzondere werkingen aan worden opgehangen”, zegt ook Els Dijkstra van het Voedingscentrum. „Je moet het drinken omdat het lekker is. Op minder calorieën na, is het niet beter dan een vruchtensapje.”

Opvallend is dat Vita Coco zelf aanraadt het kokoswater met mate de drinken: „We raden je aan om niet meer dan twee à drie porties van 250 ml te drinken per dag.” Wat de reden hiervoor is blijft ongewis.

Biologisch Kokoswater

3,49 euro voor een liter.

Gezondheid:

De Nederlandse producent Witsenburg natural products zit achter de site kokoswater.nl en verkoopt zelf Biologisch Kokoswater, ook online. De ingrediëntenlijst is kort: kokoswater – afkomstig uit eenbruine kokosnoot – en vitamine C. „Die vitamine C is alleen toegevoegd om het langer houdbaar te houden” zegt een woordvoerder.

Wat betreft gezondheid geldt hetzelfde als voor Vita Coco hierboven.

Hero kokoswater witte druif & limoen

2,29 euro voor 460 ml.

Gezondheid:

Zoals de naam al zegt, in dit flesje zit niet alleen kokoswater (50 procent, uit een jonge, groene kokosnoot), maar ook witte druif (25 procent) en citroen (5 procent). En nog wat extra water: 20 procent.

De smaak is daardoor vertrouwder, het lijkt meer op vruchtensap dan de varianten met alleen kokoswater. Er zit verder ascorbinezuur in tegen het verkleuren.

Dit sap is nog maar iets gezonder dan frisdrank en traditioneel vruchtensap. Er zitten 29 kilocalorieën per 100 milliliter in, iets meer dan in de varianten hierboven dus. Omdat er meer ‘normaal’ vruchtensap in zit dan in de andere kokoswaters komen er ook meer nadelen van gewoon vruchtensap om de hoek: meer suikers en zuren die op je tanden kunnen slaan.