Net als in de film – geluiden van de grachtengordel

Zijn die stemmen die je hoort ‘echt’ of komen ze uit je koptelefoon?

Foto ANP, beeldbewerking NRC Studio

De grachtengordel bestaat dit jaar 400 jaar. Ter gelegenheid daarvan lanceert het Amsterdamse bedrijf Soundtrackcity deze maand de geluidswandeling ‘Geheimen van de Amsterdamse Grachten’. Met koptelefoon en iPod wandel je op aanwijzing van een vertelster van het startpunt op de Vijzelstraat via de Amstel zigzaggend naar de Noord-Jordaan.

De geluidswandeling is meer dan de vooral uit musea bekende audiotour: behalve informatie over de plekken die de bezoeker al wandelend (in prettig ontspannen tempo) passeert, wordt met geluidseffecten getracht de sfeer van weleer, of juist van dit moment, neer te zetten. Het sublieme geluid is meteen ook wat ‘Geheimen van de Amsterdamse Grachten’ zo bijzonder maakt: tussen de verhalen, observaties en loopaanwijzingen door wordt de wandelaar verrast door omgevingsgeluiden waarvan niet meteen duidelijk is hoe het zit. Staat die schreeuwende koopman nu werkelijk aan de overkant op de Noordermarkt, of ben je nu de enige die hem hoort? Er is geen ruis die verraadt wat werkelijkheid is, en wat fictie. Voeg daarbij de muzikale sfeergeluiden die de mooiste plekken nog poëtischer maken en je waant je soms werkelijk in een film – dat de vertelster hier en daar waarschuwt bij het oversteken is bepaald geen overbodige luxe.

Over de grachten van Amsterdam is uiteraard veel te vertellen; je zou hier met gemak vijftig verschillende wandelingen voor kunnen maken. Maar de makers kozen voor een selectie van – deels historische – weetjes die zelfs voor doorgewinterde Amsterdammers nog nieuw kunnen zijn, variërend van het dieren- en plantenleven rondom de grachten, de ligging van rioolbuizen tot de nu keurige panden waar de kraakbeweging destijds haar hoofdkwartier had.

De wandeling, ook in het Engels beschikbaar, duurt ruim anderhalf uur. Op driekwart van de route kan je pauzeren bij een bekend koffiehuisje op de Prinsengracht, hoek Reestraat. Wie door wil lopen, drukt gewoon weer op het knopje.

‘Geheimen van de Amsterdamse Grachten’ start bij het Stadsarchief Amsterdam (Vijzelstraat 32), waar voor 10 euro een koptelefoon en iPod te huur zijn (openingstijden: www.stadsarchief.amsterdam.nl). De wandeling is ook te downloaden via de Soundtrackcity-app (App Store). Zondag 13 oktober kan in groepsverband worden gelopen (aanvang 14.00 uur; reserveren via info@soundtrackcity.nl).