Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederland start arbitragezaak wegens Greenpeace-schip

De Arctic Sunrise wordt op deze foto van enkele weken geleden begeleid door de Russische kustwacht naar Moermansk.
De Arctic Sunrise wordt op deze foto van enkele weken geleden begeleid door de Russische kustwacht naar Moermansk. Foto EPA/ Angela Kolyada

Nederland is een zogenoemde arbitragezaak begonnen om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Als er binnen twee weken onvoldoende vooruitgang is geboekt, volgt er een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in een Kamerbrief (pdf). In de procedure zoeken beide landen een arbiter (bijvoorbeeld een jurist of rechter). Die twee arbiters kiezen vervolgens een derde arbiter, waarna ze zich buigen over de zaak. De uitspraak is bindend. De Russische ambassade is op de hoogte gesteld.

De Nederlandse regering had Rusland al verzocht om de Arctic Sunrise, varend onder de Nederlandse vlag, vrij te geven en de bemanning vrij te laten. De dertigkoppige bemanning van het schip, onder wie twee Nederlanders, is aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat in Rusland een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar.

Het hoofd van de Russische mensenrechtenraad, Mikhail Fedotov, zei gisteren tegen het Russische persbureau Interfax dat er “geen enkele aanleiding” is om de opvarenden te vervolgen voor piraterij. De Russische president Poetin vindt echter dat Greenpeace het internationale recht heeft geschonden.

Greenpeace blij met stap Timmermans

In een reactie aan de NOS heeft Greenpeace laten weten blij te zijn met de stap van minister Timmermans. Greenpeace-directeur Sylvia Borren:

“We zijn blij dat hij deze stap gaat zetten. Het zou mooier zijn als de diplomatieke weg al eerder vruchten had afgeworpen, maar deze stap maakt duidelijk dat Nederland wil dat ook rechtmatig wordt aangetoond dat het niet om piraterij gaat.”

Actie tegen boringen in Noordpoolgebied

De Arctic Sunrise voerde afgelopen maand actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De milieuorganisatie wilde het booreiland zo lang mogelijk bezetten. Het schip werd echter geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven Moermansk gesleept. Rusland was toen al van plan de opvarenden aan te klagen voor piraterij.

De activisten zitten nu nog steeds vast in Moermansk. Een van de Nederlandse activisten, Faiza Oulahsen, kwam eerder deze week met een brief waarin ze sprak over de slechte behandeling die ze krijgt.