Metro in de volle zon (2008)

Het Stadsarchief Amsterdam beheert meer dan 30.000 tekeningen en prenten van Amsterdam. Van eeuwenoud tot heel recent. In NRC telkens een werk uit deze schatkamer.

Weesperplein, in- en uitgang metro, werk uit 2008. Gouache van Mattijs van den Bosch (1964).
Weesperplein, in- en uitgang metro, werk uit 2008. Gouache van Mattijs van den Bosch (1964).

Kunstenaar Mattijs van den Bosch (1964), maakte deze gouache (waterverfschilderij waarbij de ondergrond niet meer zichtbaar is) vijf jaar geleden.

Van den Bosch: „De scène is gebaseerd op een momentopname. Deze betreft vooral de lichtval bij mooi weer op het bouwwerk van de metro-uitgang van het Weesperplein, waar ik destijds vaak langskwam. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Marokko en door de sinds het vertrek daarvandaan ontstane heimwee naar zonlicht, doet zelfs de aanblik van een witte zonbeschenen muur veel met mij. De combinatie van moderne architectuur in vol zonlicht is een gegeven dat in de rest van mijn werk – met name de landschappen – terugkomt. Verder speelt de mens in de stad, aan het werk en in zijn vrije tijd, al jaren een grote rol.”