Martijn uit Enschede wil wel zo’n enkeltje naar Mars

Er zijn wereldwijd zo’n 200.000 mensen die zich hebben aangemeld voor het programma van MarsOne, dat in 2022 de eerste mensen – met een enkeltje – naar Mars wil sturen. Waarom kies je daarvoor? Schrijver Joris van Casteren (Het been in de IJssel) zocht een Nederlandse kandidaat op.

Joris van Casteren zocht voor Fosfor een man op die dolgraag naar Mars wil.
Joris van Casteren zocht voor Fosfor een man op die dolgraag naar Mars wil.

Er zijn wereldwijd zo’n 200.000 mensen die zich hebben aangemeld voor het programma van MarsOne, dat in 2022 de eerste mensen - met een enkeltje - naar Mars wil sturen. Waarom kies je daarvoor? Schrijver Joris van Casteren (Het been in de IJssel) zocht een Nederlandse kandidaat op.

Hij deed dat voor de longreads-app van Fosfor Uitgevers, die vorige maand gelanceerd werd. Het eerste verhaal, over het bouwen van een auto in Ghana, stelde eerlijk gezegd teleur: het was matig geschreven en zal weinig lezers tot het einde hebben geboeid.

Was de app maar begonnen met Van Casteren. De non-fictieschrijver sprak met Martijn Kroezen, een Holland Casino-croupier uit Enschede die vurig hoopt dat hij naar Mars mag. Maar ook de Nederlandse MarsOne-oprichters Bas Lansdorp en Arno Wielders komen aan het woord, over hun plannen om steeds mensen in groepjes van vier naar Mars te sturen. Om het te kunnen bekostigen willen ze er een televisieprogramma van maken (het plan lijkt een beetje op het plot van de jongerenroman Darlah van Johan Harstad).

De ideeën van de oprichters zijn interessant en vermakelijk, zeker, maar de vastberadenheid van Kroezen maakt het verhaal. Hij is al volop bezig met zijn enkeltje naar Mars: aan een relatie begint hij liever niet, hij weet dat hij z’n kat gaat missen en hoopt op de rode planeet nieuwe gerechten en muziek (Marsliederen) te kunnen maken. En uiteindelijk, zegt hij, moet de nieuwe beschaving daar zich ook kunnen voortplanten. Om inteelt te voorkomen kan dat pas wanneer er minstens honderdvijftig mensen zijn.

“Wanneer het aantal van honderdvijftig is bereikt moet bekeken worden welke man-vrouw relatie het sterkste nageslacht oplevert. ‘Dat betekent dat je niet per se met degene van wie je houdt een kind kunt krijgen.’ Zelf is Kroezen bereid dat offer te maken. ‘Met iemand naar bed gaan van wie ik niet houd zou ik emotioneel wel kunnen, denk ik. Het belang van de mensheid speelt mee.”

De iPad-app van Forfor koppelt longreads van ongeveer 10.000 tot 15.000 woorden aan video’s, foto’s en andere onderdelen die de tekst verrijken. Elk verhaal kost 2,99 euro. De app is hier te vinden, de ebookversie van het verhaal hier. Het zijn zo’n 9.500 woorden (ongeveer 43 minuten leestijd). De man die naar Mars wilde van Joris van Casteren is ook als ingekorte versie (3.706 woorden, ongeveer 17 minuten leestijd) te lezen bij De Correspondent.