Lenen en delen zijn in

Greetje Sietsma: Consumenten moeten meer spullen kopen en zo de economie aanjagen, zegt premier Rutte. De organisatie buy nothing new

(www.buynothingnew.nl) vind dat consumenten in de maand oktober geen nieuwe spullen moeten kopen en zo een bijdrage leveren aan een meer duurzame wereld. Wat kiest het panel?

Spullen kopen lijkt mij een erg smal antwoord op de crisis. Premier Rutte wil dat we ons geld uitgeven. Dat kan uitstekend aan diensten. Word lid van een sportclub, neem muziekles, ga elke week naar het theater of de bioscoop, trakteer op een etentje, verwen uzelf met een middagje sauna of museumbezoek. Kortom: geniet van alles wat we elkaar te bieden hebben. Dat levert direct banen op in Nederland. Economisch gezien ook slimmer dan het importeren van goedkope Aziatische elektronica.

Gedragseconomen hebben aangetoond dat we ook gelukkiger worden van het kopen van diensten dan van producten. De opgedane ervaring kun je als prettige herinnering opslaan in je geheugen. Bij spullen is de lol van het kopen er vaak snel van af. Bovendien blijven mensen steeds opnieuw twijfelen of ze wel het beste product gekocht hebben; ook nog eens keuzestress.

Heeft u echt behoefte aan iets ‘nieuws’, organiseer dan een ruilavond.

Kleding ruilen met vriendinnen, kinderspeelgoed met ouders van school, boeken met mensen uit de buurt, mogelijkheden te over. Bent u niet alleen duurzaam, maar ook sociaal goed bezig.

Lenen en delen zijn in, kopen is uit.

En wilt u toch iets nieuws aanschaffen? Koop dan zonnepanelen. Die renderen een stuk beter dan uw spaarrekening; 6 à 7 procent in plaats van de 2 procent op sparen. Kijk, daarmee helpt u uw eigen economie ook weer vooruit.