Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Krol wil actief blijven voor 50Plus’ - peiling: 50Plus gehalveerd

Henk Krol loopt voorbij aan Geert Wilders tijdens een schorsing in de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Henk Krol overweegt om actief te blijven voor 50Plus. Dat heeft hij vandaag gezegd in een interview met tegen RTL Nieuws. Krol trad eerder op de dag af als fractieleider van 50Plus, nadat duidelijk was geworden dat hij als directeur jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel bij de Gay Krant had ontdoken.

Vandaag wilde Krol niet voor de camera reageren, maar hij wilde wel zijn verhaal doen. Verslaggever Pim Sedee vertelt vanavond in het RTL Nieuws van 18:00 en 19:30 uur over het gesprek dat hij met Krol had in in zijn Haagse pied-à-terre, schrijft RTL Nieuws op zijn website.

Volgens RTL wil Krol dit weekeinde over zijn besluit nadenken. RTL citeert hem:

“Ik heb vandaag zo veel steunbetuigingen gekregen uit de politiek, uit de partij en van de kiezers dat ik overweeg om voor de partij actief te blijven. Ik denk dat ik te beschadigd ben om als fractievoorzitter terug te keren, maar misschien kan ik me als bestuurslid blijven inzetten voor ouderen.”

Maar dus niet in de Tweede Kamer, zo lijkt het. RTL-verslaggever Sedee twitterde vanavond:

Twitter avatar PimSedeeRTL Pim Sedee Over aanblijven als kamerlid zeg #krol: “lijkt me onmogelijk. Dick Schouw wil dat graag. Ik zie het nu écht niet zitten.” #50plus

‘Hartstikke naïef’

Krol zei tegen RTL over het ontduiken van pensioenpremie voor zijn personeel bij de Gay Krant dat hij “hartstikke naïef was” en “een financiële nitwit”. Krol volgens RTL:

“Bij de Gay Krant was het financieel krakkemikkig geregeld. In de beginjaren was het homorechtentijdschrift een clubje vrijwilligers, maar dat werd later steeds professioneler. Er werd besloten om een pensioenvoorziening te regelen.”

Wel heeft Krol er spijt van dat het allemaal zo is gelopen. Hij zei tegen RTL:

“Het is de verkeerde manier van handelen geweest. Ik ben bereid daarvoor de schuld op me te nemen.”

Potentiële aanhang 50plus gehalveerd

Door het vertrek van Henk Krol als partijleider van 50Plus is de potentiële aanhang van de ouderenpartij gehalveerd, blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek van EenVandaag. Het tv-programma ondervroeg 1200 mensen, die twee weken geleden nog van plan waren op 50Plus te stemmen. Op dat moment stond de partij in de peiling op 14 zetels.

51 procent van de ondervraagden meent echter dat de positie van Krol onhoudbaar was geworden. Van bijna de helft, 46 procent, had hij aan mogen blijven. Uit het onderzoek blijkt verder dat nog geen twintig procent van de ondervraagden weet wie opvolger Norbert Klein is.