Je krijgt 150.000 bitcoins als je hem doodt

Je kon er huurmoordenaars bestellen, drugs en wapens kopen Maar Silk Road, de huiswebsite van criminelen, is niet meer De leider van Silk Road trapte in een valstrik van een undercoveragent

verslaggever

Wat veel internetters niet voor mogelijk hielden is toch gebeurd. De illustere, anonieme internetmarktplaats Silk Road is door de FBI opgerold. De site was dé plek om online illegale spullen te bestellen: van heroïne, cocaïne en valse paspoorten tot wapens en huurmoordenaars. Gisteren werd bekend dat de 29-jarige Ross William Ulbricht – de man achter Silk Road – is gearresteerd. Het enige dat bezoekers nu nog op Silk Road kunnen vinden is het logo van de FBI en de mededeling dat de site gesloten is.

In de twee jaar dat Silk Road in de lucht was, werd er volgens de FBI voor zo’n 1,2 miljard dollar aan goederen en diensten verhandeld. Ross William Ulbricht roomde zelf ook flink wat commissie af. Op zijn Silk Road-rekening stond voor zo’n 3,4 miljoen dollar aan bitcoins, de virtuele munteenheid waarmee je op de site goederen kunt aanschaffen.

De 39 pagina’s tellende aanklacht tegen Ulbricht leest weg als een thriller. Hij noemde zichzelf ‘Dread Pirate Roberts’ (DPR) naar een meedogenloze piraat uit de romantische avonturenfilm The Princess Bride (1987). De FBI kwam hem via undercoverwerk op het spoor. DPR wordt een trits misdrijven ten laste gelegd die zijn onder te verdelen in twee categorieën. Vanwege het runnen van Silk Road wordt de Amerikaan verdacht van het faciliteren van de verkoop van illegale middelen als drugs. Daarnaast wordt hem het bestellen van twee moorden verweten.

500.000 dollar

Ulbricht zou huurmoordenaars hebben ingeschakeld om twee personen te vermoorden: een Silk Road-medewerker van wie hij vreesde dat die zijn identiteit zou onthullen en een Silk Road-verkoper genaamd ‘FriendlyChemist’. Die laatste probeerde DPR af te persen voor 500.000 dollar met het dreigement dat hij een lange lijst met de adressen van Silk Road-klanten zou onthullen.

„Onvergeeflijk”, schrijft DPR in een bericht aan de huurmoordenaar. Of hij FriendlyChemist voor een honorarium van 150.000 dollar niet uit de weg wil ruimen? „De moord hoeft niet schoon te zijn.”„Hier op Silk Road is anonimiteit heilig”, zo motiveert hij zijn opdracht. Of de moord daadwerkelijk gepleegd is, heeft de FBI niet kunnen achterhalen. De moord op de medewerker is zeker nooit gepleegd, die opdracht gunde DPR aan een undercoveragent.

De ondergang van Silk Road zorgt online voor de nodige ophef vanwege het handelsmerk van de site: anonimiteit. Anonimiteit van het webverkeer en van het betalingsverkeer. Silk Road was alleen toegankelijk via het Tor-netwerk dat anoniem surfen mogelijk maakt.

Tor staat voor ‘The Onion Router’. Die ui (onion) verwijst naar verschillende beveiligings-lagen. Bij het normale internetverkeer is de route die data aflegt eenvoudig te herleiden. Bij Tor is niet vast te stellen waar het verkeer vandaan komt en wie het verstuurt, omdat het data opknipt in stukjes en gegevens verstuurt over een willekeurig netwerk van aangesloten computers. Tor wordt lang niet alleen gebruikt door kwaadwillenden: veel mensen die veel waarde hechten aan hun privacy zijn Tor-adept.

Onzorgvuldig

Deze internetgebruikers schrokken dus omdat ze dachten dat de FBI Tor had gehackt. Dat lijkt niet het geval. Op de site van Tor staat dat het einde van Silk Road niets met het falen van Tor te maken heeft, maar met een gebruiker (DPR) die er op een onveilige manier mee omsprong. Dat DPR tegen de lamp liep, is dus nogal wrang. Hij wilde iemand omleggen die de anonimiteit van Silk Road op het spel zette en is gepakt omdat hij zelf onzorgvuldig met zijn identiteit omging.

Betalen op Silk Road kon alleen met de steeds populairder wordende bitcoins. De munt kan online met regulier geld worden gekocht, maar de handel met bitcoins is vervolgens volledig anoniem. Het grote verschil met transacties via internetbankieren is dat er bij bitcoins geen bank tussenzit, maar dat die (net zoals bij contante betalingen) direct tussen gebruikers plaatsvinden. Na het bekend worden van de sluiting van Silk Road kelderde de koers van bitcoin met ruim 15 procent van 102 naar zo’n 85 euro. Inmiddels is die weer opgeklauterd naar 95 euro. Silk Road heeft zo’n twee jaar bestaan en volgens de FBI had de site wereldwijd meer dan 100.000 klanten, ook in Nederland.