Jazeker, dit maakte een 98-jarige man met MS Paint

Hal Lasko was vroeger typograaf en schilder. Ambachtelijk werk. Toen hij met pensioen ging kreeg hij een computer van zijn familie, waarop hij MS Paint ontdekte. De laatste jaren spendeert hij tien uur per dag aan ware pixel-kunstwerken.

Lasko (gewoonweg ‘Grandpa’ voor vrienden) heeft een oogaandoening die hem geleidelijk blind maakt in het centrum van zijn zicht. Naar eigen zeggen is dat waarom hij en het aloude grafische programma van Microsoft zo goed met elkaar kunnen opschieten: hij kan inzoomen totdat hij goed ziet waar hij mee bezig is. Regelmatig zet hij het zoomniveau naar 800 procent om de pixels op de juiste plek te krijgen.

Ryan, de kleinzoon die hem MS Paint voor het eerst liet zien, begon deze zomer aan een korte documentaire over zijn opa. Samen met een studievriend maakte hij The Pixel Painter, waarvoor de bijna-100-jarige een weekend lang gevolgd werd en waarin hij praat over zijn bijzondere creaties.