Italië: EU moet grens bewaken

Na de ramp gistermorgen bij het Italiaanse eiland Lampedusa, waarbij ten minste 111 bootvluchtelingen omkwamen en ongeveer tweehonderd migranten vermist raakten, eist Italië een actievere opstelling van de Europese Unie bij de bewaking van haar buitengrenzen. Ook wil Rome herziening van de Europese asielafspraken.

„Dit is niet de Italiaanse grens, het is de Europese grens”, zei minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano gisteravond vanuit Lampedusa, wijzend naar het stuk Middellandse Zee tussen Noord-Afrika en het kleine Italiaanse eiland. De vluchtelingen die hier aankomen „willen via ons land naar een ander Europees land gaan. Europa kan dit niet als een louter Italiaans probleem beschouwen.”

Van verschillende kanten komen berichten dat er nog duizenden mensen (kranten schrijven over 20.000 tot 30.000 vluchtelingen) in Libië wachten op de gevaarlijke overtocht.

Het Italiaanse kabinet bepleit een actievere inzet van Frontex, het Europese agentschap dat is opgericht om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. Het wil ook herziening van de Dublin-verordening, waarin is afgesproken dat asielzoekers in het eerste EU-land dat ze aandoen asiel moeten aanvragen. „Italië zal niet stil blijven”, zei Alfano. Vandaag is een dag van nationale rouw in Italië.