Franse ministers gecontroleerd

Nadat de socialistische minister Manuel Valls had geroepen dat Roma-immigranten „niet willen integreren”, kwam daar vorige week zijn groene kabinetscollega Cécile Duflot verontwaardigd overheen: Valls’ uitspraken waren in strijd met de mensenrechten. „Ondraaglijk!” noemde Valls de terechtwijzing op zijn beurt.

President François Hollande riep zijn bewindslieden „voor de laatste keer” tot de orde. En nu grijpt premier Jean-Marc Ayrault in om nieuwe akkefietjes te voorkomen. Ministers moeten Ayrault vóór ieder interview om toestemming vragen. Ook geschreven interviews met mogelijk gevoelige passages, worden eerst op het kantoor van de premier, Matignon, gelezen.

In veel EU-landen is dit heel gewoon. Maar in Frankrijk, waar ministers haast dagelijks op radio en tv elkaars beleid afvallen, zijn disciplinerende regels tamelijk revolutionair. Volgens conservatieve critici blijkt het gebrek aan natuurlijk overwicht van Hollande. Journalisten spreken van ‘censuur’.

„Als ik het goed begrijp moet Valls voortaan toestemming vragen aan Matignon voordat hij racistische uitspraken doet”, twitterde de activistische echtgenoot van minister Duflot kort nadat Hollande zijn bewindslieden had toegesproken. Enkele uren later was zijn account afgesloten.