Interview Ik ben geen ziek beest

‘Ze horen me anders praten, ik loop wankel. Dan denken ze: dat is een ziek beest.’ In The Undateables duidt Wouter de Ruyter van Steveninck (22) waarom hij nog nooit een vriendin heeft gehad. Het tv-programma helpt mensen met een beperking aan een partner. De Ruyter is licht spastisch. Maar zijn gevoel voor humor, zijn frisse lach en zijn blonde zeilharen kwamen zo goed over op tv, dat na de uitzending de aanzoeken binnenstroomden. Van een tekort aan amoureuze aandacht zit hij nu met een surplus. Spast zoekt vrouw.

De Ruyter: „Het is echt wennen. Ik krijg iedere dag berichtjes via Facebook. Sommige meisjes hadden mijn huisadres achterhaald en stuurden liefdesbrieven. De eerste tien heb ik beantwoord, daarna werd het te veel. Woensdag ben ik gaan speeddaten, elf meisjes in twee uur tijd.” Wouter was bang dat kijkers zouden denken: ‘Oh, Wouter heeft een handicap! Oh, wat zielig! Oh, en nou kan hij ook nog geen meisje krijgen!’ Maar: „Het programma geeft mensen juist de tijd om de mens achter de beperking te ontdekken.” Met Nathalie, aan wie hij in het programma werd gekoppeld, is het niets geworden.