Mysterieuze vulkaan die 750 jaar geleden uitbarstte is nu gevonden

Na dertig jaar zoeken is de mysterieuze vulkaan gevonden die rond 1257 n.Chr. met een gigantische kracht moet zijn uitgebarsten, en vervolgens het klimaat afkoelde. Geologen wijzen nu naar Samalas, een vulkaan op het Indonesische eiland Lombok. Op basis van geologisch en historisch onderzoek concluderen ze dat deze vulkaan de meest waarschijnlijke kandidaat is voor deze uitbarsting (PNAS, deze week, online edition).

Uit onderzoek aan ijskernen van Antarctica en Groenland was al bekend dat zich 750 jaar geleden een van de zwaarste vulkaanuitbarstingen van de afgelopen 7.000 jaar had voorgedaan. Dunne laagjes met zwavel en glasdeeltjes wezen daarop. Ze waren gedateerd op 1257 n.Chr. Maar waar bevond zich de vulkaan?

Eerder geopperde kandidaten voldeden niet, omdat de samenstelling van de glasdeeltjes niet matchte met die uit de ijskernen.

Bij Samalas komt die samenstelling beter overeen. Verder beroepen de geologen zich op het historisch document Babad Lombok, geschreven op palmbladeren. Dat spreekt van een eruptie van Samalas, die hoofdstad Pamatan van het toenmalige koninkrijk vernietigde en duizenden mensen doodde.

De geologen dateerden ook verkoolde boomstronken en bladeren op de flanken van Samalas. Ook die kwamen uit op circa 1257 n.Chr.