Henk Krol stapt uit Kamer

Ouderenpartij terug bij af na vertrek Krol om niet afdragen pensioenpremies bij Gay Krant

Henk Krol kwam in september 2012 voor 50Plus in de Tweede Kamer. Op de dag na de verkiezingen werd hij in het Kamergebouw op de foto gezet.
Henk Krol kwam in september 2012 voor 50Plus in de Tweede Kamer. Op de dag na de verkiezingen werd hij in het Kamergebouw op de foto gezet. Foto Pierre Crom

En toen was 50Plus terug waar het begon: een clubje rond de politieke kameleon Jan Nagel, zonder volwaardig bestuur en zonder charismatische voorman. Het vertrek van politiek leider Henk Krol uit de Tweede Kamer vanochtend, naar aanleiding van een onthulling in de Volkskrant dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies voor zijn personeel betaalde, maakt de partij kwetsbaar voor verdere interne misère en voor electorale concurrentie. Dat Krol zich gedwongen voelt op te stappen door gesjoemel met pensioenen, hét speerpunt van de ouderenpartij, maakt de kwestie extra pijnlijk.

Henk Krol (63) stapt op omdat hij van 2004 tot 2007 en in 2009 tienduizenden euro’s aan pensioengeld van zijn Gay Krant-personeel niet afdroeg. Hij erkent zijn fouten vanochtend in een verklaring: „Ik had me moeten realiseren dat iedereen in Den Haag onder een vergrootglas ligt. Elk foutje uit het verleden wordt gewikt en gewogen.”

Krol zat net een jaar in de Tweede Kamer, waar de ouderenpartij bij de laatste verkiezingen in 2012 met twee zetels binnenkwam. Zijn tweede man, Norbert Klein, is de nieuwe fractievoorzitter. Martine Baay-Timmerman, vorig jaar de nummer drie op de lijst, is gevraagd Kamerlid te worden.

Jan Nagel, oprichter en senator van 50Plus, noemt het vertrek van Krol „een belangrijk verlies”. „Deze zaak heeft niets met de partij te maken, maar Henk heeft zelf de moedige beslissing genomen dat hij politiek niet meer kan functioneren.”

Zijn verleden bij de Gay Krant achtervolgde Krol. Hij kwam dit voorjaar al in opspraak toen het homoblad failliet ging. Zowel Krol als Nagel suggereert dat er een verband is tussen het lekken over Krols verleden, de onenigheid in de partij over deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen en het opstappen van ontevreden bestuursleden. Dit weekend vertrokken de voorzitter, vicevoorzitter en penningmeester van 50Plus na ruzie met Krol en Nagel. Krol deed het opstappen van de drie bestuursleden af als „rimpelingetje” in de geschiedenis van 50Plus. Maar het was niet het enige conflict bij 50Plus. „Mijn vijanden hebben gewonnen”, schrijft Krol vanmorgen.

De ouderenpartij is al maanden verdeeld over de aanstaande lokale verkiezingen. 50Plus doet daar zelf niet aan mee, maar partijlid Dick Schouw heeft onder de naam OPA wel een collectief aan ouderenpartijtjes opgericht. Binnen 50Plus wordt daar argwanend naar gekeken. Het initiatief zou kunnen helpen bij de verdere groei van 50Plus, maar wordt ook gezien als concurrentie. Schouw dreigde vorige week om met zijn OPA ook landelijk actief te worden; een directe aanval van binnenuit. In de jaren 90 gingen ouderenpartijen ten onder aan interne ruzies en afsplitsingen.

50Plus verliest nu haar politiek leider tijdens een bestuurscrisis en op het moment dat het mogelijk een eigen concurrent gebaard heeft. Bovendien hebben traditionele politieke partijen in Den Haag het afgelopen jaar onder druk van 50Plus de oudere kiezer herontdekt. Ook die partijen azen op de – virtuele – zetels van 50Plus. In recente peilingen schommelde de ouderenpartij rond de tien zetels.