Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Henk Krol stapt uit de Tweede Kamer - ‘Mijn vijanden hebben gewonnen’

Henk Krol in de Tweede Kamer.
Henk Krol in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

50Plus-leider Henk Krol stapt uit de Tweede Kamer naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant. Dat maakte de politicus vanochtend zelf bekend. 50Plus-Kamerlid Norbert Klein neemt voorlopig het stokje van hem over.

50Plus heeft twee zetels in de Tweede Kamer. De nummer drie op de kandidatenlijst, Martine Baay-Timmerman, krijgt nu een zetel en komt samen met Klein in de Kamer. Volgens Klein bepaalt het bestuur later hoe met met de partij verder moet. Vanmiddag staat er een overleg gepland. Politiek redacteur Emilie van Outeren legt vanochtend uit dat 50Plus met het vertrek van Krol ‘onthoofd’ is:

“Er is nu geen leider, en ook geen bestuur meer. De partij is nu eigenlijk weer terug bij af: een clubje rond Jan Nagel.”

Afgelopen weekend stapte de top van het bestuur van de partij op. De toenmalige voorzitter van de ouderenpartij Willem Holthuizen en de vicevoorzitter en penningmeester lieten weten niet langer met politiek leider Henk Krol en oprichter Jan Nagel te kunnen samenwerken na een interne partijcrisis.

Krol ontdook betaling premies

De Volkskrant schrijft vandaag dat Krol als hoofdredacteur jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel bij de Gay Krant heeft ontdoken. Dat is opgemaakt uit vertrouwelijke documenten die via klokkenluiderswebsite Publeaks zijn gelekt.

Krol heeft vanochtend een verklaring naar buiten gebracht waarin hij zijn vertrek bekend maakte, maar gaat niet in op de beschuldigingen die op de klokkenluiderssite zijn gedaan:

“Ik ben een strijder in hart en nieren, geen boekhouder. Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen. Na de publicatie in de Volkskrant is het voor mij onmogelijk door te gaan als volksvertegenwoordiger. Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen.”

Vier jaar lang geen werkgeversbijdrage pensioen betaald

Krol betaalde volgens de Volkskrant tussen 2004 en 2007 en in 2009 geen werkgeversbijdrage voor het pensioen van zijn werknemers. Het geld dat de werknemers voor hun pensioen betaalden werd ook achtergehouden. Dat deed hij om een faillissement van de krant te voorkomen.

De oud-medewerkers hebben daardoor nu een pensioengat van vier of vijf jaar. In totaal hield Krol vele tienduizenden euro achter volgens de krant.

Krol zegt in de krant dat hij jaren niet wist van het niet afdragen van pensioenpremie. “Niemand wist het. Het was de verantwoordelijkheid van een werkneemster die haar taak niet goed heeft gedaan”, zo stelt hij. Wel geeft Krol toe dat hij formeel en juridisch verantwoordelijk was. “Maar dat was niet hoe de Gay Krant toen functioneerde.”

Nagel: groot verlies voor partij

In een reactie heeft oprichter en voormalig voorzitter Jan Nagel vanochtend op Radio 1 laten weten dat het vertrek van Krol een groot verlies is voor de partij. ‘Volgens Nagel heeft Krol zelf de beslissing genomen om op te stappen. Naar eigen zeggen kan hij politiek niet meer functioneren.

“Dat is triest voor hem, maar ook buitengewoon triest voor de partij. Hij heeft zich geweldig voor 50Plus ingezet.”

Klein: heel onverwacht

Klein noemde het vertrek van Krol verder ‘heel onverwacht’. Hij wilde inhoudelijk niet reageren omdat hij hem nog niet gesproken heeft en niet bekend is met alle details rondom de publicatie van de Volkskrant.

“Het is zijn persoonlijke afweging, een persoonlijk drama voor hem en voor 50Plus”, aldus Klein. Het is volgens hem logisch dat hij deze stap heeft genomen als de partij zich altijd hardmaakt voor pensioenen. Wat het uiteindelijk voor de partij betekent, durft Klein nog niet te zeggen. “We moeten stinkend ons best blijven doen en dit goed en eendrachtig oppakken.”