Henk Krol bleek een vallende ster in Den Haag

Dat was hem toch maar mooi gelukt, zei Krol na de verkiezingen: de ouderen stonden op de agenda.

Henk Krol wilde met 50Plus doen wat de Partij voor de Dieren ook was gelukt: een thema op de agenda zetten waar alle andere partijen niet meer omheen konden. Hij wilde „ouderen een stem geven” en „andere partijen wakker schudden”. Maar in tegenstelling tot dieren en vegetariërs, maken 50-plussers bijna de helft van het Nederlandse electoraat uit. „Onze potentie is veel groter”, zei hij eind vorig jaar tegen deze krant.

Dat bleek wel toen Krols ster tot grote hoogte steeg. Hij mocht in alle praatprogramma’s aanschuiven om met zijn licht geaffecteerde stem en charmante uitstraling het leed van de gepensioneerden te benoemen. In één peiling steeg de partij dit voorjaar tot maar liefst 24 zetels. En wat ook lukte: geen bestaande politieke partij kon meer om de ouderen heen. In elk debat verdrongen Tweede Kamerleden zich voor de microfoon om te benadrukken hoe begaan zij waren met bejaarden. Henk Krol liep ondertussen vrolijk door het parlement, weliswaar als onervaren nieuwkomer, maar met zijn geschiedenis als homoactivist én voorlichter van de VVD in de Tweede Kamer.

Het aanzien van Krol daalde toen bleek dat hij niet altijd alle cijfers en statistieken op een rij had. Ook bleek hij geen begenadigd debater in de Kamer. Daarnaast ging in dit voorjaar de Gay Krant failliet waar hij jaren hoofdredacteur van was geweest.

Krol moest in alle gevallen toegeven dat hij niet veel kaas gegeten heeft van financiën. Hij is vandaag teruggetreden omdat hij als hoofdredacteur van die krant jarenlang pensioenpremies van zijn personeel achterhield. Werknemers moesten daarna geheimhoudingsverklaringen tekenen en hebben nu ondanks jarenlange dienstverbanden nauwelijks pensioen opgebouwd, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Ook moesten ze afzien van pensioenaanspraken. In een verklaring zegt Krol dat hij geldzaken altijd aan anderen heeft overgelaten, maar hij geeft ook toe dat hij fouten heeft gemaakt en verantwoordelijk was.

In en buiten de Tweede Kamer beschuldigde Krol de regering er regelmatig van geld uit de pensioenpotten te „roven” om „gaten in de begroting te dichten”. Bij de Gay Krant heeft hij exact dat gedaan.

Krol kwam vorig jaar naar Den Haag nadat Jan Nagel hem benaderd had om voorman van 50Plus te worden. Daarvoor vroeg Nagel hem wel „of er in zijn verleden sprake was van strafbare feiten”. Maar er werd geen onderzoek gedaan naar mogelijke andere kwesties in zijn verleden. Nagel werd toen hij 50Plus oprichtte verweten dat hij alleen maar mensen die hij goed kende in de organisatie wilde hebben. Maar juist bij de man die hij van buiten haalde, is het nu mis gegaan.

Hoewel de zaken inhoudelijk niet te vergelijken zijn, gaan de gedachten nu terug naar de breuk tussen Nagels Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn. Fortuyn beleefde zijn grootste populariteit – en zijn tragische einde – pas na de breuk met Nagel. Voor Krol lijkt dat niet in het verschiet te liggen. „Hij heeft zelf besloten dat hij politiek niet meer kan functioneren”, zei Nagel vanochtend. Het is nu aan Norbert Klein en het waarschijnlijke nieuwe Kamerlid Martine Baay-Timmerman om de ouderen verder een stem te geven.