Groente slangen

Oh mijn god! Er zijn zo verschrikkelijk veel soorten courgettes. En ze hebben ook nog eens namen als: Fairy F1, Early Prolific Straightneck, Early Summer Crookneck en Multipik F1. Nieuw op de Zwitserse website KBC-Samen is de Speckled Club. Niet te verwarren met de Speckled Snake, een courgette waarmee je – mits zorgvuldig in het

Oh mijn god! Er zijn zo verschrikkelijk veel soorten courgettes. En ze hebben ook nog eens namen als: Fairy F1, Early Prolific Straightneck, Early Summer Crookneck en Multipik F1. Nieuw op de Zwitserse website KBC-Samen is de Speckled Club. Niet te verwarren met de Speckled Snake, een courgette waarmee je – mits zorgvuldig in het hoge gras gepositioneerd – mensen makkelijk de stuipen op het lijf kan jagen. Zonder dollen, dat ding lijkt precíés op een slang.

Het begon voor mij allemaal afgelopen zomer op de markt van het Noord-Italiaanse badplaatsje Ventimiglia, net over de grens bij Nice. Naast de gewone courgette lag daar een vaal lichtgroen misbaksel. Dun, lang, in grote krullen, met kleine dikke blubsjes op het eind. Het bleek de Tromba d’Albenga, muskaatcourgette in het Nederlands.

Die vond ik dus terug op kbc-samen.ch, die meer dan 800 verschillende pompoenzaden aanbiedt. Want de courgette is een pompoen. Eentje die je bij voorkeur onrijp eet als de schil nog dun is. Bij een rijpe courgette wordt het vlees waterig en vezelig, dus koop ze klein! Een gewone donkergroene courgette moet eigenlijk niet langer zijn dan vijftien centimeter.

Het kleine trompetje uit Albenga wordt aangeprezen als stevig, zoet, fruitig en een tikje notig. Ze lenen zich daarom uitermate goed voor deze ‘pappardelle’ van courgette met cantharellen (maar het gaat ook wel met gewone).

Was alle olie van de (ontpitte) olijven en dep ze goed droog. Droog ze uit op een bakplaat in de oven op 80 graden (als de laagste stand niet laag genoeg is, kun je ook de ovendeur op een kier zetten met een pollepel ertussen). Begin daar vroeg mee, dat kan makkelijk zes uur duren.

Maak met een dunschiller lange platte slierten van de courgette (een kaasschaaf doet het ook prima, maar hou het dun). Maak een dressing van het sap en de zest van een citroen, peper, zout, een klein beetje suiker en genoeg olijfolie. Marineer de courgetteslierten een uur of twee.

Fruit de sjalot in een klontje boter en bak de cantharellen kort op hoog vuur mee.

Verdeel de courgettes en cantharellen over twee borden, verkruimel daarover de gedroogde olijven en serveer met een paar krullen parmezaan.

Courgettes (voor 2 personen): 1 Tromba d’Albenga flinke hand cantharellen 1 sjalot, gesnipperd handje Taggiasche olijven 1 citroen 1 tl suiker goede olijfolie Parmezaanse kaas