Gijzeling vastgoedhandelaar Lips vandaag beëindigd

Foto ANP / Ed Oudenaarden

De failliet verklaarde vastgoedhandelaar Roger Lips komt vandaag vrij. Zijn gijzeling wordt beëindigd. Dat bericht de krant Financieele Dagblad. Lips werd in totaal ruim drie weken gegijzeld, omdat hij volgens de rechtbank onvoldoende informatie zou geven over zijn financiën.

De rechtbank in Den Bosch acht nog steeds “voldoende grond aanwezig voor de in bewaring stelling” van Lips, schrijft het FD. Hij zou nog altijd onvoldoende meewerken met zijn curatoren. Maar toch vindt de rechtbank het niet nodig om hem nog langer te laten gijzelen om zijn medewerking af te dwingen.

Lips vindt dat zijn curatoren te veel informatie vragen over de gang van zaken in zijn ondernemingen. Daar zouden zij volgens hem niets mee te maken hebben. De curatoren vrezen dat Lips vlak voor zijn persoonlijke faillissement snel nog even zijn bezittingen onrechtmatig voor 1 euro heeft overgeheveld naar vijf stichtingen, gelieerd aan familie en vrienden. NRC-redacteuren Tom Kreling en Esther Rosenberg schreven drie weken terug:

Hij schonk zijn chalet in Zwitserland vorig jaar aan zijn kinderen. Een handvol appartementen en een banksaldo op een Zwitserse rekening werden aan zijn vrouw verpand. Andere bezittingen verdwenen in stichtingen. De curatoren onderzoeken de rechtmatigheid van het geschuif met vermogensbestanddelen. Lips staat in de vastgoedwereld en bij banken bekend om zijn fiscale en juridische handigheidjes. De tientallen vennootschappen die hij heeft wisselen regelmatig van naam en bestuurder. Soms knipt hij delen van zijn bedrijf op, voegt ze samen, waarbij schulden en bezittingen weer van de ene naar de andere vennootschap verhangen worden.

Lips zou privé zijn schuldeisers zo’n 98,6 euro miljoen schuldig zijn. Zijn vastgoedgroep van 157 bedrijven is niet failliet.

Wel voorwaarden aan vrijlating

Banken, waaronder SNS Reaal en ABN Amro, hebben nog tientallen miljoenen van Lips tegoed. Lips geldt zelfs als één van de grootste probleemklanten van de vastgoeddivisie van SNS Reaal, schrijft FD. Doordat grote klanten als Lips hun verplichtingen niet na zouden zijn gekomen, moest de bank in februari dit jaar worden genationaliseerd.

Lips had bij SNS onder meer financieringen lopen voor het mislukte vastgoedproject The Wall, een winkelcentrum langs de A2 bij Utrecht. Eind 2011 had Lips bij SNS 370 miljoen euro openstaan. Hij was toen al gestopt met het betalen van zijn rente- en aflossingsverplichtingen. De bank werd uiteindelijk eigenaar van het winkelcentrum en van tientallen woningen. SNS claimt nog 52 miljoen euro van Lips.

De rechtbank verbindt aan de vrijlating van Lips wel voorwaarden. Zo moet Lips aan zijn informatieverplichting tegenover de curatoren voldoen en mag hij geen spullen uit zijn boedel onttrekken. Ook mag hij niet meer zonder toestemming van de rechter-commissaris naar het buitenland vertrekken. Dat heeft hij eerder wel gedaan. Lips woont in Zwitserland.

De vastgoedontwikkelaar uit Uden bestrijdt zijn bankroet al lange tijd. Nadat hij in april op verzoek van ABN Amro failliet werd verklaard, ging hij in hoger beroep. Hij verloor dat echter bij het gerechtshof in Den Bosch. Daarna ging hij in cassatie.

“Lips wil simpelweg niet failliet”, schreven NRC-redacteuren Kreling en Rosenberg drie weken terug. Door het instorten van de vastgoedmarkt in de huidige economische crisis, leden zijn bedrijven de laatste jaren echter grote verliezen.