Geld kan op meerdere manieren rollen

Het schort de laatste jaren in de Nederlandse economie aan consumentenbestedingen. Het is begrijpelijk dat politici consumenten willen aansporen. Tegelijkertijd juich ik verdere bewustwording over de mate waarin we consumeren van harte toe. De vraag die wat mij betreft dan ook voorligt, is: ‘Kan het geld rollen ten faveure van zowel de economie als het milieu?’

Het antwoord daarop is ‘jazeker’.

Oriënteer je bijvoorbeeld in eerste instantie eens op de tweedehandsmarkt. Kopen op marktplaats draagt ook bij aan de economie en tweedehandsaankopen leggen veel minder druk op het milieu.

Maar ook nieuwkoop kan milieubewust. Je kunt bijvoorbeeld investeren in kwalitatief hoogwaardige spullen die lang meegaan en zorgen voor energiebesparing. Neem dubbel glas: dat verdien je dubbel en dwars terug en het is nog comfortabel ook. Hetzelfde geldt voor vloerisolatie. Door bij dit soort zinvolle investeringen ook te kijken naar de oplossing met de kleinste footprint sla je een dubbelslag. Kijk of je niet per ongeluk vanuit een verkeerde zuinigheid handelt. Een hele oude cv-ketel vervangen is in alle opzichten een goed idee, ook al is die nog niet stuk. En een oude gloeilamp die veel brandt, kun je beter vervangen door een ledlamp.

Mijn advies: koop bewust en vervang de zaken die veel verspillen in het gebruik. Als het je lukt om dat tweedehands aan te schaffen, petje af. Maar zorg wel dat je altijd wat achter de hand houdt voor als de wasmachine stukgaat.

Heeft u ook een vraag? mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC