‘FBI eiste toegang tot de geheime e-mails van al mijn klanten’

Een bedrijf dat gespecialiseerd was in vertrouwelijke e-mails, hief zichzelf liever op dan de sleutel aan de FBI te geven.

De eigenaar van een Amerikaanse dienst voor de versleuteling van e-mails heeft zijn bedrijf deze zomer gesloten omdat de FBI toegang eiste tot het e-mailverkeer van al zijn klanten. Voor het eerst heeft de eigenaar/oprichter van Lavabit, dat in augustus dicht ging, een toelichting gegeven op de sluiting van zijn bedrijfje. Eén van zijn klanten was de klokkenluider Edward Snowden, die geheime informatie van de inlichtingendienst NSA naar buiten heeft gebracht.

In The New York Times verklaarde Ladar Levison (32) gisteren dat hij bereid was de politie, mits voorzien van een rechterlijk bevel, het e-mailverkeer van Snowden te laten aftappen. Eerder heeft hij ook gehoor gegeven aan zulke verzoeken, bijvoorbeeld om makers van kinderporno op te sporen.

Maar nu was het verzoek van de FBI veel breder. De rechter gaf hem opdracht de FBI codes te geven die de federale politie in staat zouden stellen de vertrouwelijke e-mails van ál zijn klanten ontsluiten. „Het was het equivalent van Coca Cola vragen zijn geheime recept te over te dragen”, zegt Levison. „Maar je hoeft niet in de hele stad afluisterapparatuur te plaatsen als je de telefoongesprekken van één man wil afluisteren. In mijn geval wilden ze de hele doos openbreken om toegang te krijgen tot één verbinding”.

Lavabit, opgericht in 2004, had slechts twee werknemers en naar schatting zo’n 40.000 regelmatige gebruikers. Maar de ‘zelfmoord’ van het bedrijfje (‘corporate suicide’) trok in augustus veel aandacht, hoewel Levison van de rechter destijds vrijwel niets over de zaak mocht zeggen.

„Het hele concept van het internet is gebouwd op het idee dat bedrijven zelf kunnen beschikken over hun sleutels” tot vertrouwelijke mail, zegt Levison. In augustus zwichtte hij voor de juridische druk: tegelijk met het overdragen van de gevraagde digitale sleutels aan de FBI, sloot hij zijn bedrijf. Die dubbele actie was volgens een aanklager nét geen misdrijf.