Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Eerste deel biografie Willem Frederik Hermans verschijnt op 28 november

Hermans op latere leeftijd. (Foto ANP)

De verschijningsdatum van De mislukkingskunstenaar. Willem Frederik Hermans. Biografie, deel 1 (1921–1952) van Willem Otterspeer is vastgesteld op 28 november.

Het boek wordt op 27 november in De Rode Hoed in Amsterdam gepresenteerd. Auteur Tommy Wieringa zal de biograaf toespreken. De avond begint om 20.00 uur.

De Bezige Bij, uitgever van het boek, schrijft:

“Hoewel hij zei weinig fiducie te hebben in de biografie, besefte Willem Frederik Hermans heel goed dat ook zijn eigen leven na zijn dood onderwerp zou worden van studie. Mede daarom legde hij een immens archief aan, waarin hij alles bewaarde over wat hij schreef, las, zag en meemaakte. De afgelopen tien jaar heeft biograaf Willem Otterspeer zich op meticuleuze wijze door dat archief heen gewerkt.”

Het boek is volgens de uitgever “een nauwgezette reconstructie van de periode 1921-1952″, maar biedt “ook een nieuwe en belangwekkende visie” op Hermans. De Bezige Bij noemt Hermans

“een schrijver die gevangen zat in zijn eigen ambitie om ‘alles’ tot stand te brengen. Een schrijver die gedoemd was onder die ambitie te bezwijken. Een schrijver voor wie de mislukking het belangrijkste motief van zijn leven en werken werd.”

Hieronder een korte impressie van Hermans’ leven en wereldbeeld:

En de cover van de biografie: