‘Een man alleen koopt meestal één knoop’

Amsterdam barst van de leuke, gekke, bijzondere winkeltjes. In deze rubriek passeren ze één voor één de revue. Vandaag: de Knopenwinkel aan de Herengracht.

Thea de Boer van de Knopenwinkel: „Met opvallende knopen kun je van goedkope confectie alsnog iets bijzonders maken.”
Thea de Boer van de Knopenwinkel: „Met opvallende knopen kun je van goedkope confectie alsnog iets bijzonders maken.” Foto Bram Budel

Grote knopen, glimmende knopen, antieke knopen. De krukjes in de Knopenwinkel staan er niet voor niets: hier ben je wel even zoet als je een knoop zoekt.

Toen Thea de Boer (62) in 1987 haar zaak opende – toen nog in de Wolvenstraat – was ze de eerste in Nederland, en dat is zij nog steeds. Sterker nog, alleen in Florence, Londen en Sidney vind je een vergelijkbare knopencollectie, vertelt ze. Tien jaar geleden verkaste ze naar de huidige locatie op de Herengracht, vlakbij het Spui. Van 25 naar 125 m2, ga er maar aanstaan. Zelfs met de tienduizenden knopen die de hiervoor speciaal ontworpen kasten vullen hou je dan nog meters muur over. Maar „van knopen alleen zou ik ook niet kunnen leven”, zegt De Boer. Vandaar dat hoekje schilderijen van Amsterdam, shawltjes, sieraden, accessoires en tassen. Dankzij de verkoop van deze bij toeristen populaire „hebbedingen” kan ze doorgaan met haar knopencollectie. Er zitten zeldzame exemplaren tussen: knopen van hoorn (van de yak) uit Nepal; glazen knoopjes van begin vorige eeuw; handgemaakte kinderknoopjes met sprookjesfiguren. Ze haalt ze overal vandaan. Op één van de twee internationale knopenbeurzen bijvoorbeeld, maar ze wordt ook druk bezocht door internationale vertegenwoordigers. „Heb ik ineens weer een prachtige nieuwe partij uit Italië.” De kinderknoopjes lopen het beste, al jaren. „Er komen hier veel oma’s.” Maar ook studenten van de modeacademie, of mensen die voor een paar euro „goedkope confectie bij de IJ-Hallen scoren” en daar met opvallende knopen alsnog iets bijzonders van maken.

Bij het missen van die ene knoop is er een bijna standaard verschil tussen mannen en vrouwen: een man koopt er één die niet te veel uit de toon valt met de rest; een vrouw koopt meteen vijf nieuwe. Als een man alleen haar zaak binnenkomt moet ze daarom stiekem bij voorbaat al een beetje lachen.

Knopenwinkel, Herengracht 389 www.knopenwinkel.net