Dodental ramp Lampedusa naar 133 - dag van nationale rouw in Italië

De kust voor Lampedusa.
De kust voor Lampedusa. Foto Dirk-Jan Visser

In Italië is vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd vanwege de scheepsramp voor de kust bij Lampedusa. Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 133, 200 mensen worden nog vermist.

De boot had ongeveer vijfhonderd migranten aan boord. De ramp met de vluchtelingenboot op het stuk Middellandse Zee tussen Afrika en het Siciliaanse eiland Lampedusa is een van de dodelijkste in het gebied, aldus AP.

‘Vuur gemaakt om aandacht te trekken’

Het schip zonk nadat brand was uitgebroken. Burgemeester Giusi Nicolini van het Siciliaanse eiland Lampedusa verklaarde gisteren dat geredde vluchtelingen hebben verteld dat aan boord vuur was gemaakt om de aandacht te trekken van mensen op het eiland, omdat mobiele telefoons niet werkten.

Op de boot zaten vermoedelijk vluchtelingen uit Eritrea, afkomstig uit Libië, laat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties weten.

Op zoek naar een beter bestaan in Europa betalen Afrikanen duizenden dollars aan smokkelaars, die hen op overbevolkte en slecht onderhouden vissersboten naar EU-grondgebied proberen te vervoeren. Gisteren werd een stuurman van het schip aangehouden. Hem wordt mensenhandel ten laste gelegd en dood door schuld.

‘Debat over immigratie weer opgelaaid’

De tragedie bij Lampedusa heeft meteen het debat over immigratie doen oplaaien, aldus NRC-redacteur Marc Leijendekker gisteren vanuit Rome:

” Van verschillende kanten wordt gepleit voor een veel hardere aanpak van mensensmokkelaars. Op Lampedusa kon een van de twee stuurlui op het schip worden aangehouden, nadat hij was herkend door opvarenden.

Aan de andere kant stelt de rechtse partij Lega Nord, die zich fel tegen immigratie keert, in een eerste reactie dat de komst van schepen vol vluchtelingen het gevolg is van een te ruimhartig beleid.

In Rome is het politieke debat meteen stilgelegd. Minister van binnenlandse zaken Alfano zegde een persconferentie af waarop hij zou toelichten waarom hij met Berlusconi had gebroken. Hij zou op korte termijn naar Lampedusa gaan.”