Dit is Wang Wuka, hij is drie jaar oud

De twee meest populaire sporten in China zijn snooker en tafeltennis Er gaat steeds meer geld in om Geen wonder dat de vader van Wang Wuka hem elke dag vijf uur traint

correspondent china

Niet verwonderlijk dat de 3-jarige Wang Wuka uit de provincie Anhui het enorme legioen Chinese fans van snooker, het Britse biljartspel met 22 ballen, in vervoering bracht. De video van kleine, talentvolle Wang, samen met zevenvoudig wereldkampioen Stephen Hendry tijdens een toernooi vorige week in Beijing, behoorde op het Chinese internet tot de best bekeken filmpjes.

„Snooker is in de afgelopen acht jaar enorm populair geworden in China, vooral sinds in 2005 Chinese spelers zijn doorgedrongen tot de wereldtop en vijf van de elf belangrijkste internationale toernooien in China worden gehouden. We hebben 85 miljoen amateurspelers’’, verklaart Gan Lian Tong, een Shanghaise zakenman die snookermateriaal maakt, de belangstelling voor het talent van Wang Wuka.

De hype rond de snookerende kleuter valt samen met enkele grote snookertoernooien – sinouke in het Chinees – waaronder de onlangs gehouden Shanghai Masters, een van de toernooien die bepalend is voor de rangorde van professionele spelers. De finale was een volledig Chinese aangelegenheid, met de sterren Ding Junhui en Xiao Guodong die respectievelijk eerste en tweede werden en daarmee 150.000 en 75.000 euro verdienden.

„Chinezen zijn niet goed in fysieke contactsporten. We zijn goed in tafeltennis en in snooker. Dat zijn sporten die beter bij ons passen’’, aldus Gan Lian Tong die in Shanghai en andere snelgroeiende steden ook moderne, goed geoutilleerde en chique snookercentra exploiteert en bestuurslid is van de Chinese Billiards and Snooker Association (CBSA).

De tijd dat er alleen in smoezelige openluchtcafés onder tentzeiltjes of rokerige zaaltjes werd gesnookerd is voorbij.

Tekenend is ook dat het Chinese sportkanaal (CCTV 5) liever een snookerwedstrijd uitzendt – en die duren vaak zes tot zeven uur – dan een voetbalwedstrijd van Chinese clubs. De enorme aandacht van CCTV 5 voor snooker zorgt er ook voor dat de sport over belangstelling van sponsors weinig te klagen heeft.

Het grote geld dat omgaat in het Chinese snooker leidt er ook toe dat er regelmatig verhalen opduiken over matchfixing. Maar tot nu toe is het professionele snooker in China gevrijwaard gebleven van de grote omkopingsschandalen die het voetbal hier kapot hebben gemaakt.

De kleine Wang Wuka, die een kruk nodig heeft om boven de rand van de biljarttafel uit te komen, wordt nu al beschouwd als een mogelijke opvolger van de Chinese kampioen Ding Junhui.

Ding, de beste Chinese snookerspeler ooit, is een vermogende sporter geworden. Jaarlijks verdient hij rond de 1,5 miljoen euro op toernooien en hij kan zich flats in Beijing en het Engelse Sheffield veroorloven.

Wang Wuka’s vader, Wang Yin, traint niet voor niets dagelijks vijf uur met zijn zoontje en liet dat tafereel uitgebreid fotograferen. Als Wuka werkelijk zijn belofte waarmaakt, wacht de plattelandsfamilie Wang, uit een dorp bij Xuancheng, aanzienlijke rijkdom.