De wandelende geschiedenis van Israël

Zien Informatief

College Tour: Shimon Peres Nederland 3, 20.25-21.25 uur

De vragen van de nieuwe generatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn dezelfde als die van de oude generatie, zo blijkt uit de College Tour van Twan Huys waarin deze keer de 90-jarige Israëlische president Shimon Peres te gast is. De geselecteerde studenten vroegen Peres onder meer zijn mening over kolonisten die nederzettingen bouwen in bezet gebied, de positie van Iran in het Midden-Oosten en de door Israël gebouwde muur op de Westelijke Jordaanoever.

De wandelende geschiedenis van Israël antwoordde op de voor hem zo kenmerkende wijze: de redelijkheid zelve uitstralend met een boodschap vol hoop.

Een niet-student wist Peres te ontregelen. Hij raakte even geïrriteerd toen oud-premier Dries van Agt, aanhanger van de Palestijnse zaak, in een videoboodschap kritiek uitte op het Israëlische beleid.

Peres bracht deze week een officieel bezoek aan Nederland. Hoe hij het op zijn leeftijd toch volhield, luidde afgelopen zondag de vraag tijdens een openbaar vraaggesprek in de Portugese synagoge in Amsterdam. „Ik verontschuldig mij voor mijn leeftijd, maar heb geen andere keuze”, antwoordde Peres.

Mark Kranenbug