In beeld

De tragiek van ‘de poort naar Europa’ op Lampedusa

Tienduizenden mensen ontvluchten jaarlijks Noord-Afrika per boot in de hoop in Europa een veiligere en betere woonplaats te vinden. Deze landen kunnen de stroom migranten steeds minder goed aan, maar daarnaast is deze overtocht verre van veilig. Tientallen, soms honderden mensen overlijden jaarlijks tijdens scheepsrampen. De boten varen meestal in de richting van Spanje, Italië of Griekenland. In Italië is vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd vanwege de scheepsramp voor de kust bij Lampedusa van gisteren. Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 133, 200 mensen worden nog vermist. De ramp met de vluchtelingenboot op het stuk Middellandse Zee tussen Afrika en het Siciliaanse eiland Lampedusa is een van de dodelijkste in het gebied
De poort naar Europa, een monument voor de migranten die op Lampedusa arriveren.
AFP / Andreas Solaro
De kust van Lampedusa, een voormalig toeristenparadijs. Inwoners komen nu vooral asielzoekers te hulp.
Dirk-Jan Visser
Een migrant in gebed in de haven van Lampedusa.
AFP / Venezia Filippo
Eigendommen van migranten zijn verspreid over het dek van het schip dat gisteren verongelukte voor de kust van Lampedusa.
EPA / Claudio Peri
Italiaanse agenten staan naast bedekte lichamen van omgekomen migranten.
AFP
Bedekte lichamen van migranten die de overtocht van Noord-Afrika naar Lampedusa gisteren niet overleefden.
AFP / Nino Randazzo
Bodybags met verdronken Afrikaanse migranten op het vliegveld van Lampedusa.
Reuters / Antonio Parrinello
Deze boten, die migranten naar de Italiaanse kust vervoerden, zijn geconfisqueerd door de Italiaanse kustwacht. Bij de kust van Lampedusa zijn deze gedumpt en worden ze bewaakt door het leger. Lokalen mogen de boten niet gebruiken. Lampedusa is een eiland van ruim twintig vierkante kilometer en heeft ongeveer 4500 inwoners. Het komt rond dankzij de visserij en toerisme. .
Dirk-Jan Visser
Agenten begeleiden migranten aan boord van een ferry op Lampedusa. De laatste dagen zijn ruim achthonderd migranten uit Noord-Afrika getransporteerd met deze ferry. Sinds januari arriveerden bijna 15.000 mensen op het eiland Lampedusa uit Noord-Afrika.
EPA / Venezia Filippo
Migranten staan achter een hek van een asielzoekerscentrum op Lampedusa, 4 september jl. Ruim duizend vluchtelingen ontsnapten dit jaar uit Italiaanse asielzoekerscentra.
Reuters / Antonio Denti
Een boot vluchtelingen arriveert op Lampedusa in maart 2011.
EPA / Franco Lannino
Een boot met Tunesische migranten nadert de haven van Lampedusa, april 2011. Ze zeiden op de vlucht te zijn voor hun onhoudbare economische situatie.
AFP / Filippo Moneforte
Archieffoto uit 2007: 27 migranten houden zich vast aan een visnet, bedoeld voor tonijn nadat hun boot was gezonken voor de kust van Malta. De vluchtelingen zijn hierop gered door de Italiaanse marine.
AP
Archieffoto uit 2011: een groep migranten arriveert in de haven van Lampedusa, op weg naar het vasteland Italië. In 2011 besloten Italië en Frankrijk om de stromen aan immigranten die uit Noord-Afrika per boot aan de kust van deze landen arriveren, actief te blokkeren. Deze landen zien het niet als hun verplichting deze mensen toe te laten.
EPA / Ettore Ferrari