Bedrijven richten hun eigen technische vakschool op

In de regio Eindhoven zetten bedrijven een nieuwe school op. Het initiatief moet tekort aan technisch personeel oplossen.

125 technische bedrijven in de regio Eindhoven werken mee aan het opzetten van een nieuwe bedrijfsvakschool: Brainport Industries College. Onder andere DAF, VDL, machinefabrikanten Frencken en AAE verlenen hun medewerking aan het nieuwe initiatief. Ze mikken in 2014 op 228 leerlingen en in 2015 op 356. Ze investeren een half miljoen euro in de bedrijfsvakschool en 15.000 tot 20.000 euro per leerling.

De komende jaren zullen duizenden vakmensen met pensioen gaan. Tegelijkertijd is de instroom bij technische opleidingen onvoldoende. Met de bedrijfsvakschool willen de bedrijven de tekorten aan technische leerlingen wegwerken en hen werkzekerheid bieden.

Directeur Brainport Industries John Blankendaal: „Onze ingenieurs kunnen wel van alles bedenken, maar we hebben ook mensen met gouden handjes nodig om het vervolgens te maken. Hoogwaardige verspaners en lassers. Nu moeten we die bijvoorbeeld uit Spanje halen. Terwijl we ze misschien net zo goed in Nederland kunnen opleiden.”

De bedrijfsvakschool mikt op de instromers vanuit de middelbare school, doorstromers in technische bedrijven die verder willen leren en zij-instromers die zich na een periode van werkloosheid willen laten omscholen. Ze worden opgeleid van mbo-niveau tot hbo-niveau in de mechatronica, metaalbewerking, precisietechnologie fijnmechanische techniek en meet- en regeltechniek.

Brainport Industries College biedt leerlingen een leerwerkcontract aan en zorgt voor passende opleidingsplekken binnen de eigen bedrijven. Zo hebben ze een leerwerkplek voordat er sprake is van een daadwerkelijke vacature. En zo creëert de bedrijfsvakschool een pool van arbeidskrachten die kunnen worden ingezet zodra de arbeidsmarkt weer aantrekt.