100 miljoen extra voor kinderopvang midden- en hoge inkomens

Kinderdagverblijf Pepijn in Haarlem.
Kinderdagverblijf Pepijn in Haarlem. Foto ANP / Koen Suyk

Er komt 100 miljoen euro extra vrij voor de kinderopvang. De kinderopvangtoeslagen voor ouders met midden- en hoge inkomens gaan vanaf 1 januari 2014 omhoog. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit is door het kabinet genomen nadat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer aangaf ouders tegemoet te willen komen in de kosten.

100 miljoen voor twee inkomensgroepen

Concreet wordt er 50 miljoen euro ingezet voor het verhogen van de kinderopvangtoeslag voor ouders met een inkomen tussen de 47.000 en 105.000 euro. De toeslag voor het eerste kind wordt daarbij verhoogd. De andere 50 miljoen gaat naar ouders met een inkomen vanaf 105.000 euro, zodat zij een vaste vergoeding van 18 procent voor de kosten van de opvang kunnen krijgen.

Extra geld tegemoetkoming richting christelijke partijen

Volgens onze politieke redacteur Tom Jan Meeus kan de 100 miljoen extra worden gezien als een tegemoetkoming in de begrotingsonderhandelingen:

Wat vast staat is dat de christelijke partijen [ChristenUnie, SGP, red.] niet blij zijn met de bezuinigingen op de kinderopvang. Deze 100 miljoen extra kan in het kader van de begrotingsonderhandelingen worden gezien als een tegemoetkoming van het kabinet aan de twee partijen. Het is echter wel de vraag of dit voor de ChristenUnie en SGP genoeg is.