Benno L. weer vast wegens overtreden voorwaarden vrijlating

De veroordeelde ontuchtpleger Benno L. is vandaag weer opgepakt en vastgezet. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie in Den Bosch een aantal bijzondere voorwaarden bij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling overtreden. Zo heeft hij vooral niet gehandeld naar aanwijzingen van de reclassering, meldt het OM.

Een van de zwembaden waar Benno L. les heeft gegeven.
Een van de zwembaden waar Benno L. les heeft gegeven. Foto ANP / Robin Utrecht

De veroordeelde Benno L., die 64 kinderen misbruikte, is vandaag weer opgepakt en vastgezet. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie in Den Bosch een aantal bijzondere voorwaarden bij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling overtreden, zo schrijft persdienst Novum.

De zwemleraar wordt op korte termijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM is van plan op een latere zitting te eisen dat de invrijheidsstelling van L. geheel of gedeeltelijk moet worden herroepen.

“L. solliteert zonder toestemming”

Dat Benno L. niet handelt naar aanwijzingen van de reclassering, bleek een paar dagen geleden al. Zijn advocaat Pieter van der Kruijs zei toen dat L. zonder toestemming solliciteert en pas in een later stadium van de gesprekken meldt dat hij onder toezicht staat.

Volgens Van der Kruijs zou L. zich alleen oriënteren op de arbeidsmarkt, maar hij moet van de reclassering elk gesprek melden. Het contact tussen L. en de reclassering verloopt volgens de advocaat moeizaam:

“Benno heeft het gevoel dat hij gekneveld wordt. Hij vindt de reclassering heel streng in de oriëntatie en denkt daar zelf anders over.”

L. kreeg in hoger beroep zes jaar cel voor seksueel misbruik van een groot aantal kinderen tijdens hun zwemles. In juni werd hij voorwaardelijk vrijgelaten na het uitzitten van twee derde van zijn celstraf. Hij kreeg een gebiedsverbod en mocht op geen enkele manier contact opnemen met slachtoffers.