Zeker 94 doden na kapseizen smokkelboot bij Lampedusa, zo’n 150 man gered

Politiemannen en reddingswerkers bij geborgen lichamen in de haven van Lampedusa. AFP / Stringer

Voor de kust van Lampedusa is een boot met daarop tussen de vier- en vijfhonderd migranten gezonken. Hoofd medische zaken Pietro Bartolo meldt aan persbureau AP dat minstens 94 lichamen geborgen zijn. Van de opvarende Afrikaanse migranten zijn er zo’n 150 gered.

Het schip zonk nadat brand was uitgebroken. Burgemeester Giusi Nicolini van het Siciliaanse eiland Lampedusa verklaarde eerder vanochtend dat geredde vluchtelingen hebben verteld dat aan boord vuur was gemaakt om de aandacht te trekken van mensen op het eiland, omdat mobiele telefoons niet werkten.

Op de boot zaten vermoedelijk vluchtelingen uit Eritrea, afkomstig uit Libië, laat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties weten.

‘Tragedie doet debat over immigratie meteen oplaaien’

NRC-redacteur Marc Leijendekker vanuit Rome:

“De tragedie bij Lampedusa heeft meteen het debat over immigratie doen oplaaien. Van verschillende kanten wordt gepleit voor een veel hardere aanpak van mensensmokkelaars. Op Lampedusa kon een van de twee stuurlui op het schip worden aangehouden, nadat hij was herkend door opvarenden.

Aan de andere kant stelt de rechtse partij Lega Nord, die zich fel tegen immigratie keert, in een eerste reactie dat de komst van schepen vol vluchtelingen het gevolg is van een te ruimhartig beleid.

In Rome is het politieke debat meteen stilgelegd. Minister van binnenlandse zaken Alfano zegde een persconferentie af waarop hij zou toelichten waarom hij met Berlusconi had gebroken. Hij zou op korte termijn naar Lampedusa gaan.”

NOS-correspondent Rop Zoutberg:

Twitter avatar ropzout Zoutberg Lampedusa. De rij lichamen op de kade wordt langer. Bron @repubblicait http://t.co/jnqUziYTKO

Volgepakte boten komen vaak niet ver

Vaak is Lampedusa, dat dichter bij Afrika ligt dan bij Sicilië, de eerste veilige haven op de gevaarlijke overtocht vanuit Egypte, Libië of Tunesië. Regelmatig komen de volgepakte boten vol vluchtelingen niet ver, omdat de oude brikken die door mensensmokkelaars zijn opgekocht, pech krijgen of averij oplopen. Er zijn opvangcentra, maar die zijn die vaak veel te klein.

In de eerste helft van dit jaar zijn er bijna achtduizend migranten per boot naar Italië gekomen. Bijna de helft, 3648 mensen kwam eerst terecht op Lampedusa. Dat is drie keer zo veel als in de eerste helft van vorig jaar. In 2011 leidden omwentelingen in Tunesië en Egypte en de oorlog in Libië tot de komst van 50.000 vluchtelingen op Lampedusa.


Grotere kaart weergeven

    • Marije Willems