Weinig vertrouwen in bod op BlackBerry

None

Massaontslag, miljardenverlies en een gedwongen verkoop: de toekomst van de Canadese telefoonfabrikant BlackBerry ziet er weinig rooskleurig uit. Bovendien ligt nog niet helemaal vast wie de nieuwe eigenaar wordt.

Er ligt sinds vorige maand een – bescheiden – bod van 4,7 miljard dollar (3,5 miljard) euro van de Canadese investeringsmaatschappij Fairfax. Fairfax heeft al 10 procent van de aandelen en wil BlackBerry van de beurs halen.

Beleggers hebben echter weinig vertrouwen in deze deal, die topman Thorsten Heins en passant een ‘gouden parachute’ van 55 miljoen dollar zou opleveren. Fairfax biedt 9 dollar per aandeel, maar de koers van BlackBerry staat nog altijd op minder dan 8 dollar. Het aandeel kwam verder onder druk te staan toen BlackBerry dinsdag aankondigde dat het 400 miljoen dollar aan herstructureringskosten uitgeeft, fors meer dan verwacht.

Volgens The Wall Street Journal overweegt ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus Capital een bod uit te brengen. Daarnaast is er sprake van dat BlackBerry-oprichter Mike Lazaridis zijn geesteskind van de ondergang wil redden. Als BlackBerry een beter bod accepteert, moet het bedrijf een forse boete betalen aan Fairfax. Die kan oplopen tot 30 tot 50 cent per aandeel. Fairfax wint hoe dan ook: of het krijgt BlackBerry voor een prikkie, of het strijkt honderden miljoenen dollars op als het bod afketst.

    • Marc Hijink